Γιατί να γίνεις Ειδικός Παιδαγωγός;

Όταν με ρωτάνε, γιατί αποφάσισα να γίνω ειδική παιδαγωγός, η  αρχική απάντησή μου δεν περιέχει λόγια, αλλά ασυνείδητα συνδέεται με εικόνες. Γιατί έζησα και ζω με τις μαθησιακές δυσκολίες στο άμεσο περιβάλλον μου , τις είδα να εμφανίζονται ,να εξελίσσονται , να παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Να αλλάζουν φάσεις  ζωής , να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν , να μη λαμβάνουν την εξειδικευμένη προσέγγιση που κρίνεται απαραίτητη και είναι συνυφασμένη με την αποτελεσματικότητα. Η αγάπη και η φροντίδα των οικείων προσώπων είναι το μόνο μέσο που διέθεταν και με αυτό πορεύτηκαν στη ζωή!

    Βλέποντας πως η παρουσία μαθησιακών και άλλων αναπτυξιακών διαταραχών μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα τη ζωή των ατόμων , πολύ περισσότερο από ότι φαντάζεται ο καθένας, πήρα την απόφαση να επιλέξω σπουδές που θα μου προσφέρουν τις γνώσεις για να μετατρέψω την αγάπη για κάθε παιδί με αδυναμίες ,   σε έμπρακτη και αποτελεσματική αγάπη. Ξεκινώντας από το τομέα της Γενικής Αγωγής έχοντας ένα υψηλό επίπεδο επίδοσης,   στράφηκα με μεγάλη σιγουριά και με ένα μεγάλο όραμα   στην Ειδική Αγωγή. Θέλοντας να προσφέρω  τα μέσα και τους τρόπους σε όλα τα παιδιά με δυσκολίες να χαμογελούν , να αναλαμβάνουν δράσεις και να τις φέρνουν εις πέρας.  Έγινα ειδική παιδαγωγός για να έχω την ευκαιρία να μετατρέψω τις ζωές και άλλων παιδιών και μαζί με άλλους επιστήμονες που δουλεύουν με το τομέα της ειδικής αγωγής να εξελίσσουμε κάθε μέρα και περισσότερο την εκπαίδευση για τα παιδιά /εφήβους με ΕΕΑ.   

   Γίνεσαι ειδικός παιδαγωγός όταν πιστεύεις ότι η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο στη ζωή, όταν διαθέτεις επιμονή , υπομονή και παιδαγωγικές ικανότητες. Όταν χαρακτηρίζεσαι από πείσμα και κάνεις σχέδια όχι μόνο για την άλλη μέρα αλλά για 100 χρόνια μετά!!

Ο ειδικός παιδαγωγός πιστεύει   βαθιά  ότι αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε , πρέπει να  το διδάξουμε με τον τρόπο που μαθαίνει. Ο ειδικός παιδαγωγός δεν είναι απλά ένας εκπαιδευτικός , είναι οι ΄΄πατερίτσες΄΄ του κάθε παιδιού /εφήβου με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθαίνει να περπατάει μαζί τους και μία ημέρα να σταθούν μόνα τους!!

Ηλιοπούλου Μάρθα

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MA Special Education/B.T.E.C Edexcel

Υπεύθυνη στο Κέντρο «Εξέλιξη»

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση