Δραστηριότητες εργοθεραπείας στο σπίτι τις ημέρες των γιορτών

Τις ημέρες των γιορτών εκτός από τους μεγάλους και οι μικροί μας φίλοι έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν. Μπορεί το πρόγραμμα της εργοθεραπείας να σταματήσει λόγων των διακοπών αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνονται δραστηριότητες ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν να δουλεύουν τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν στο σπίτι τους με τους συγγενείς. Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες είναι οι εξής:

  • Δημιουργήστε χριστουγεννιάτικες κατασκευές , βάλτε τα παιδιά να κόψουν , να κολλήσουν, να ζωγραφίσουν, να χρησιμοποιήσουν υλικά, χρυσόσκονες, γκλίτερ, βαμβάκι, δουλεύοντας τον οπτικοκινητκό συντονισμό, την λεπτή κινητικότητα, την απττική αντίληψη, την αναπαραγωγή μοτίβου και την συγκέντρωση προσοχής.
  • Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες ή διαβάστε αντίστοιχα παραμύθια και κάντε ερωτήσεις πάνω σε αυτά ( π.χ Πόσα παιδάκια στόλιζαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο; ) δουλεύοντας την ακουστική επεξεργασία, την οπτική αντίληψη και την μνήμη.
  • Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια δουλεύοντας την συγκέντρωση προσοχής, την συνεργασία, το ομαδικό παιχνίδι και τις δεξιότητες που απαιτεί το εκάστοτε παιχνίδι.
  • Εμπλέξτε το παιδί στο στολισμό του σπιτιού δουλεύοντας την πρωτοβουλία, την λεπτή και αδρή κινητικότητα, τον οπτικοκινητικό και αμφίπλευρο συντονισμό.
  • Ετοιμάστε μαζί του γλυκίσματα δουλεύοντας επίσης τις κινητικές δεξιότητες καθώς και τον αλτρουισμό.
  • Αναπτύξτε τις κοινωνικές δεξιότητες του με επισκέψεις σε θέατρα με χριστουγεννιάτικες ιστορίες, σε χώρους με γιορτινές εκδηλώσεις.

Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί διότι οι μέρες αυτές έχουν πολλά ερεθίσματα και θα προκαλέσουν αποδιοργάνωση στα παιδιά, θα νιώσουν άγχος και δυσφορία. Προετοιμάστε με ένα πλάνο για την αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας τους,  χρησιμοποιήστε και οπτικοποιημένο υλικό ( φωτογραφίες για χώρους που θα επισκεφθούν, ακόμα και συγγενών ή φίλων που θα συναντήσουν), μην υπερβάλετε στον στολισμό και κάντε αυτόν σταδιακά, προσφέρετε περιορισμένο αριθμό δώρων και μην του τα δώσετε ταυτόχρονα. Παραμείνετε περιορισμένο χρόνο στους χώρους με πολλά ερεθίσματα.

 

Καλή Χρονιά!

Η Εργοθεραπεύτρια

Μπουλούγαρη Αριστέα

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση