Επίλεξε σωστά, Ζήσε καλά!!!Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν.

Ο όρος επαγγελματικός προσανατολισμός ακούγεται οικείος σε όλους, ωστόσο ο ρόλος του και η αξία του είναι άγνωστα για τους περισσότερους. Ως επαγγελματικό προσανατολισμό ορίζουμε τη διαδικασία κατά την οποία ο έφηβος και η οικογένεια του ανακαλύπτουν κλίσεις, ικανότητες και ενδιαφέροντα του πρώτου, προκειμένου να κάνει την, όσο το δυνατόν, καλύτερη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος.

Ο έφηβος μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων και της ολοκλήρωσης δοκιμασιών, έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τα στοιχεία της προσωπικότητας του. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το νέο, καθώς μέσα από απλές ερωτήσεις μπορεί να ανακαλύψει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον ίδιο. Επίσης, σημαντικό μέρος της διαδικασίας αποτελούν και οι προτάσεις συγκεκριμένων τμημάτων πανεπιστημίων και σχολών καθώς και επαγγελμάτων που ταιριάζουν σε καθένα ξεχωριστά ανάλογα με ην προσωπικότητα.

Η πιο κατάλληλη ηλικία για τη συμμετοχή του νέου είναι 15- 16 ετών, καθώς τότε καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις όπως την επιλογή του Λυκείου, στο οποίο και θα συνεχίσουν τη φοίτηση τους, ή την επιλογή Προσανατολισμού προκειμένου αργότερα να «ανοίξουν» συγκεκριμένα πεδία, με συγκεκριμένες σχολές.

Αξίζει να σημειωθεί ο καθοριστικός ρόλος των γονέων και της ευρύτερης οικογένειας, οι οποίοι καλούνται να διευκολύνουν τους εφήβους, όντας παρόντες και διαθέσιμοι να συζητήσουν επαγγελματικά ζητήματα και να λύσουν τυχόν απορίες τους. Καλό θα ήταν οι γονείς να περιορίζονται στην περιγραφή επαγγελμάτων που οι ίδιοι γνωρίζουν, στην αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με αυτά που δεν είναι γνώστες και στην ενθάρρυνση των παιδιών να εργαστούν εθελοντικά, ίσως, τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρο εργασίας που τους ενδιαφέρει και να αναπτύξουν ενδιαφέροντα.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς για τον προσδιορισμό των επαγγελμάτων αλλά και οι συμβουλές του οικογενειακού περιβάλλοντος θα πρέπει να διευκολύνουν και να καθοδηγούν τους νέους, χωρίς να περιορίζουν τις επιλογές τους ή να επιβάλουν.

Η αναζήτηση σπουδών και εργασίας αποτελεί την πρώτη μας εργασία πλήρους ωραρίου, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνει με προσοχή,  αφοσίωση και διάθεση χρόνου.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

https://free-ebooks.gr/tag/257

Ο χρυσός κανόνας για επιλογές σταδιοδρομίας – Σύγχρονος επαγγελματικός προσανατολισμός, Κατσανέβας Θόδωρος, Εκδόσεις Πατάκη

 

Τομέας Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διεπιστημονική  Ομάδα

Κέντρου Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη΄΄

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας

Τηλ. 27310 81050 /6978733472

Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40,Σπάρτη Λακωνίας

Τηλ.27310 82009

Ενημέρωση και πληροφόρηση

www.kentro-exelixi.gr

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση