Πώς να βρείτε την καλύτερη δραστηριότητα για παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Να είστε διαλλακτικοί. Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό. Κάτι που λειτουργεί καλά για ένα παιδί μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα άλλο. Έχετε αυτό στο νου σας και να είστε διαλλακτικοί καθώς το παιδί σας εξερευνά νέες δραστηριότητες.

 

Διατηρήστε μία ρουτίνα. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ επωφελούνται από την ρουτίνα. Βρείτε δραστηριότητες στις οποίες το παιδί σας μπορεί εύκολα να βάλει προτεραιότητα σχετικά με αυτά που έχει να κάνει κάθε μέρα. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με τις σχολικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εβδομάδα και το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο, προσπαθήστε να βάλετε τη δραστηριότητα το σαββατοκύριακο  ή μία μέρα μες στην εβδομάδα όπου γυρίζει νωρίς από το σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας μπορεί να περνάει ευχάριστα στη δραστηριότητα χωρίς να  πιέζεται πότε θα κάνει τα μαθήματά του ή άλλες υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του.

 

Βρείτε δραστηριτότητες με περιορισμένους περισπασμούς.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μερικες φορές δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν μία δραστηριότητα εαν υπάρχουν πολλά πράγματα που τους διασπούν την προσοχή. Εάν πρόκειται ομαδική δραστηριότητα επιλέξτε μία με λίγα παιδιά. Ένα παιδί που αποσπάται εύκολα καταπιάνεται εξίσου εύκολα και με άλλες συμπεριφορές που συνδέονται με ΔΕΠΥ. Για παράδειγμα δραστηριότητες που απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση  είναι δύσκολες για ένα παιδί με δεπυ, οπότε εάν το παιδί σας θέλει να συμμετέχει σε μία ομάδα σκάκι μετά το σχολείο θα ήταν καλύτερα να βρείτε μια ομάδα με λίγα παιδιά.

Όσο λιγότερα τα παιδιά τόσο περισσότερο μπορεί να συγκεντρωθεί και να παραμείνει συγκεντρωμένο και να του δοθεί ατομική στήριξη από τον υπεύθυνο ενήλικα της ομάδας.

 

Οι καλύτερες εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί με ΔΕΠΥ

  • Καράτε ή Tae kwon do
  • Προσκοπισμός
  • Ομαδικά αθλήματα: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλευ
  • Κολύμβηση
  • Θεατρική ομάδα
  • Μοντελισμός, ξυλογλυπτικη, ξυλουργική, μηχανικές δραστηριότητες
  • Μαθήματα ζωγραφικής ή μουσικής

Αποφύγετε τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Τηλεόραση, dvd
  • Videogames
  • Δραστηριότητες με μεγάλης χρονικής διάρκειας αναμονή, π.χ. αναμονή στην ουρά σε πάρκα διασκέδασης, επιτραπέζια παιχνίδια με πολύπλοκες κάρτες και κανόνες

 

Τα καλύτερα παιχνίδια για παιδιά με ΔΕΠ-Υ

           ·          Παζλ, σκάκι, και γενικότερα παιχνίδια και δραστηριότητες που ασκούν την συγκέντρωση της προσοχής ενδείκνυνται.

           ·          Legoκαι άλλα είδη κατασκευαστικού παιχνιδιού.

           ·          Επιτραπέζιο Hasbro Score 4

           ·          Μάντεψε ποιος , παιχνίδι παρατηρητικότητας.

           ·          Rburg – Make ‘N’ Break Game

           ·          Παιχνίδια memo

           ·          Παιχνίδι Ταύτισης

           ·           

Βοηθητικές Δραστηριότητες για το Σπίτι

           ·          Αναθέστε του δουλειές στο σπίτι (καθάρισμα δωματίου, πλύσιμο πιάτων,..)

           ·          Το δωμάτιο του παιδιού πρέπει να είναι οργανωμένο με συγκεκριμένες θέσεις για τα αντικείμενα.

           ·          Η ύπαρξη πίνακα ανακοινώσεων μέσα στο δωμάτιο, όπου τοποθετούνται σημαντικά χαρτιά ή υπενθυμίσεις δραστηριοτήτων είναι βοηθητική για την οργάνωση του παιδιού.

           ·          Ασκήσεις υπευθυνότητας και οργάνωσης πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών (λίστα με ψώνια στο σούπερ μάρκετ, επιλογή από το προηγούμενο βράδυ των ρούχων, προετοιμασία τσάντας βάση του προγράμματος του,.. )

           ·          Ασκήσεις προσανατολισμού και κατευθύνσεων στο χώρο όπου δραστηριοποιείται το παιδί και γενίκευση των ασκήσεων σε άγνωστα περιβάλλοντα είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της οπτιχωρικής του αντίληψης.

 

Διεπιστημονική Ομάδα

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη’’

Σπάρτη Λακωνίας, Λεωνίδου 1

Τηλ.2731081050/6978733472

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση