Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

Ο  Επαγγελματικός Προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες όπως η πληροφόρηση, η αυτογνωσία-αυτοαντίληψη, η λήψη αποφάσεων, η μετάβαση- τοποθέτηση

Η  ατομική συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού  γίνεται με τρόπο «εξατομικευμένο» με τη βοήθεια της ατομικής συμβουλευτικής συνέντευξης. Με τη μέθοδο αυτή εξειδικευμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού συζητούν κατ’ ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους ή/και με τους γονείς του (δια ζώσης ή ακόμα εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες) με σκοπό να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες) και να μάθουν τον τρόπο να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους. (Δεμερτζής 2011)

Επίσης, είναι δυνατόν να βοηθήσουν τα άτομα στον επανασχεδιασμό και τη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους σε διάφορα στάδια κρίσιμων μεταβάσεων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας καθώς και στην καλλιέργεια σχετικών δεξιοτήτων δια βίου μάθησης. Τονίζεται ότι η αξία της ατομικής συμβουλευτικής έγκειται στην προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο.

Τι προσφέρει ;
Ένα πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να ληφθούν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσει  το κάθε άτομο με τη σταδιοδρομία του.

Τι μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο /ενήλικα ;

• να πληροφορηθεί έγκυρα για τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας.
• να μάθει να αναζητά, να επεξεργάζεται και να αξιολογεί πληροφορίες, καθώς και να διερευνά εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους,
• να αποκτήσεις πληρέστερη γνώση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς σου, των ενδιαφερόντων σου, των ικανοτήτων-δεξιοτήτων και των αξιών σου, παραγόντων που αναμφισβήτητα επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές σου επιλογές.
• να λάβει την απόφαση που του ταιριάζει καλύτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει για εσένα, για τις σπουδές & τα επαγγέλματα που ενδιαφέρουν το κάθε άτομο.
• να βοηθηθεί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αν είσαι υποψήφιος/α για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• να καταρτίσει το ατομικό του σχέδιο δράσης, ώστε να ενταχθεί στην αγορά εργασίας ή να επαναπροσδιορίσει την επαγγελματική πορεία σύμφωνα με τις προσωπικές  ανάγκες και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς εργασίας(.

(Κάτσικας 2017)

 

Σε ποιους απευθύνεται ;

Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά εφηβικής ηλικίας και ειδικότερα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τη φοίτηση τους στο Γυμνάσιο. Η σχολική τάξη της Α΄ Λυκείου θεωρείται η καταλληλότερη ηλικία για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού.  Το πρόγραμμα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού είναι βοηθητικό και σε ενήλικες για επαναπροσδιορισμό καριέρας.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση