ΕΞΥΠΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΘΗΣΗΣ

Στον κόσμο που ζούμε με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, ο άνθρωπος κατακλύζεται από διάφορες πληροφορίες, κάποιες από τις οποίες τις μετατρέπει σε γνώση και άλλες που απλά προσπερνάει, καθώς δεν συμβαδίζουν με τα ενδιαφέροντα του.

Η μάθηση, λοιπόν, η μετατροπή δηλαδή των πληροφοριών σε γνώση, είναι μία διαδικασία που ξεκινά από τη γέννηση του κάθε ανθρώπου. Συγκεκριμένα, από βρεφική ηλικία μαθαίνει να επικοινωνεί, αρχικά με μικρούς ήχους, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται μεμονωμένες λέξεις και στο τέλος ολοκληρωμένες προτάσεις. Έπειτα, η ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον, το καλεί να μάθει έννοιες και κανόνες, τα οποία στη συνέχεια, οφείλει να τα εφαρμόσει στην πράξη.

Τι γίνεται όμως όταν φθάσει η ώρα της εφαρμογής, όπως τα σχολικά διαγωνίσματα ή η κατασκευή ενός αντικειμένου;

Αυτήν ακριβώς την ώρα της εφαρμογής, οι μαθητές νιώθουν ανασφάλεια και άγχος, διότι πιστεύουν ότι δε θυμούνται τίποτα από όσα έχουν μάθει.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το γεγονός αυτό δικαιολογείται, διότι δεν έχουν μάθει τον τρόπο να μαθαίνουν!

Τα βήματα για να μάθει κάποιος πως να μαθαίνει είναι τα εξής:

  1. Η θέληση για τη μάθηση ενός αντικειμένου.
  2. Η άμεση επαφή με το προς μελέτη αντικείμενο.
  3. Η μάθηση με βαθμίδωση, ακολουθώντας δηλαδή κάποια βήματα με σειρά και χωρίς την παράλειψη κανενός, γιατί τότε δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  4. Μελέτη χωρίς παρανοημένες λέξεις. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να επισημανθεί η αξία του λεξικού, καθώς σε αυτό είναι ανάγκη να καταφύγει για την αναζήτηση της σημασίας άγνωστων λέξεων.
  5. Γνώση όλων των σημασιών των λέξεων, με τη μεταφορική και κυριολεκτικής τους σημασία.
  6. Μάθηση με επίδειξη, δηλαδή μελέτη και ταυτόχρονη εφαρμογή.

Συμπερασματικά, τα παιδιά περνούν το ένα τρίτο της ζωής τους στο σχολείο, μαθαίνοντας συνεχώς νέα πράγματα. Η μελλοντική επιτυχία και ευτυχία κάθε παιδιού εξαρτώνται από την ικανότητά του να μαθαίνει. Έμφυτα, αυτή η ικανότητα είναι πολύ ισχυρή, διότι τα παιδιά διακατέχονται από περιέργεια και λαχτάρα, να εξερευνήσουν τον κόσμο. Συνεπώς, είναι λυπηρό να ξέρουν ότι η μάθηση είναι το κλειδί για το μέλλον τους, χωρίς να τους έχει διδαχθεί ο τρόπος να μαθαίνουν. Τα παραπάνω βήματα, που αποτελούν τους σωστούς τρόπους μάθησης θα καθορίσουν την επιτυχία των παιδιών.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Λ. Ρον Χάμπαρντ (2012). Μαθαίνω Πώς να Μαθαίνω. Δανία: New era Publications International Aps.

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη΄΄

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας

Τηλ. 27310 81050 /6978733472

 

Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40,Σπάρτη Λακωνίας

Τηλ.27310 82009

Ενημέρωση και πληροφόρηση

www.kentro-exelixi.gr

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση