Η ανάπτυξη της Γραπτής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο

Η ανάπτυξη  των γλωσσικών ικανοτήτων θεωρείται πολύ σημαντική για την γενικότερη ανάπτυξη των νηπίων. Η γλωσσική ανάπτυξη σε αυτή την ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα κατάκτηση του μηχανισμού της ανάγνωσης και της γραφής.

  Υπάρχουν μία σειρά από κεντρικούς άξονες ανάπτυξης της γραπτής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο που πρέπει να ακολουθούνται από όλους τους εμπλεκόμενους. Η νηπιαγωγός καθώς και οι γονείς πρέπει να υιοθετούν αυτούς τους άξονες για την καλύτερη καλλιέργεια των γλωσσικών ικανοτήτων των μαθητών. Οι προτάσεις μας λοιπόν αφορούν τα εξής :

  • Καλλιέργεια προφορικού λόγου με διήγηση και αφήγηση ιστοριών και καθημερινών γεγονότων.
  • «Διαλογική ανάγνωση» ιστοριών . Βοηθητικό θα ήταν να υιοθετείται μία ανάγνωση διαλογική όπου οι μαθητές αναλαμβάνουν μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ανάγνωσης και όσον αφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου αλλά και στην παρατήρηση της γραπτής γλώσσας.
  • Γενικές αναγνωστικές δραστηριότητες που τονίζουν τον επικοινωνιακό σκοπό της γραπτής γλώσσας  και παράλληλα λειτουργούν ως παιγνιώδεις , ευχάριστες προκλήσεις για τα παιδιά.
  • Φωνολογικές ασκήσεις . Σε καθημερινή βάση και με κάθε ευκαιρία η νηπιαγωγός οφείλει να προσφέρει στα παιδιά ασκήσεις φωνολογικής ευαισθητοποίησης. Οι μικροί μαθητές του νηπιαγωγείου πρέπει να συνηθίζουν να ακούν και να επεξεργάζονται τα φωνήματα της γλώσσας μας (π.χ. η λέξη «μαχαίρι» έχει ή δεν έχει ρ).
  • Γνώση γραμμάτων, παράλληλα με τις φωνολογικές ασκήσεις χρειάζεται να καλλιεργηθεί και η επίγνωση των γραμμάτων. Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται παιχνίδια αναγνώρισης, ανακάλυψης  καθώς και αναγραφής, παρατήρησης.

 Οι παραπάνω ενέργειες λειτουργούν συμπληρωματικά στον μηχανισμό της ανάγνωσης και της γραφής. Καλό θα ήταν να υιοθετούνται από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την καλύτερη καλλιέργεια των γλωσσικών ικανοτήτων.

 

 

Ηλιοπούλου Μάρθα

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση