Μέθοδος «Άγγιξε και πες»

Phoneme touch and say

 

Πώς μπορείς να μάθεις να μιλάς καθαρά με τα αγγίγματα και κίνηση  ;

        Η μέθοδος  Phoneme Touch and Say” (‘Άγγιξε και Πες’) δημιουργήθηκε από την JillHicks-Λογοπαθολόγο στον Καναδά και μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε στα Ελληνικά από την Δρ. Κωτσοπούλου Αγγελική- Λογοπαθολόγο, η οποία και έχει την αποκλειστικότητα της διδαχής της μεθόδου στην Ελλάδα.

        Η μέθοδος είναι ένα σύστημα χειρονομιών που η κάθε μια αντιπροσωπεύουν τους φθόγγους και κυρίως τα φωνήματα. Το κάθε φώνημα έχει μια συγκεκριμένη χειρονομία που βασίζεται στον τρόπο, τόπο και ηχηρότητα του φωνήματος δηλαδή οι χειρονομίες αντιστοιχούν ακριβώς στο πως και που παράγεται το κάθε φώνημα π.χ. στα χείλη, στα μάγουλα, στη γνάθο, στο λαιμό.

       Οι χειρονομίες παρουσιάζουν την οπτική, απτική και κιναισθητική αναπαράσταση κάθε φωνήματος και ενισχύουν σημαντικά την μνήμη εργασίας ενεργοποιώντας τον οπτικοχωρικό συνδυασμό και το φωνολογικό κύκλωμα. Επηρεάζουν επίσης και την ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών. Χρησιμοποιείται με επιτυχία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου, ομιλίας, ανάγνωσης και γραφής στην προσχολική και σχολική ηλικία.

       Με τον τρόπο αυτό μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία του ατόμου, να βελτιωθεί η άρθρωσή του σε συνδυασμό με τις κατάλληλες στοματοπροσωπικές ασκήσεις, να βελτιωθεί η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, να επιτευχθεί η φωνολογική ενημερότητα, να βελτιωθεί η ανάγνωση και η ορθογραφία του ατόμου.

Έχει παρουσιαστεί σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

 

  • Σε ποιες περιπτώσεις παιδιών εφαρμόζεται ;

       Η μέθοδος“ PhonemeTouchandSay” έχει χρησιμοποιηθεί στο Κέντρο Ημέρας ( Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας) για 7 χρόνια. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε παιδιά με σοβαρή Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, σε παιδιά με Δυσπραξία, και σε παιδιά με Μαθησιακές Διαταραχές, κυρίως Δυσλεξία. Εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα σε αρθρωτικές δυσκολίες.

       Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ενήλικες μετα από κάποια κρανιοεγεφαλική κάκωση, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, διαταραχές της μνήμης κ.ο.κ.

 

  • Πού μπορείς να απευθυνθείς για αυτή την μέθοδο ;

 

Την μέθοδο μπορούν να εφαρμόσουν Λογοθεραπευτές που έχουν εκπαιδευτεί στην εφαρμογή της μεθόδου και διαθέτουν την ευχέρεια για την χρησιμοποίηση σε παιδιά , εφήβους και ενήλικες που την χρειάζονται. Στο Κέντρο ‘’Εξέλιξη’’ ο τομέας Λογοθεραπείας έχοντας άριστη και συνεχιζόμενη κατάρτιση εφαρμόζει στα εξατομικευμένα προγράμματα λογοθεραπείας την καινοτόμο μέθοδο παρέμβασης ΄΄Phoneme touch and say΄΄.

 

Ρωτήστε  μας  και  για τις  άλλες σύγχρονες  μεθόδους που εφαρμόζουμε!!

Μία μέθοδος μόνο δεν φέρνει τη λύση!!

 

 

βιβλιογραφία

http://www.epsypea.gr/%CF%84ouch-and-say/

http://www.psychargos.gov.gr/Documents2/%CE%9D%CE%95%CE%91/%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%95%CE%A3%20%CE%93%CE%99%CE%91%20PHONEME%20TOUCH%20AND%20SAY.pdf

 

Λογοθεραπεύτρια Μπούγα Παναγιώτα

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση