ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ & ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Όταν δύο άνθρωποι φέρνουν στον κόσμο ένα μωράκι, έρχονται αντιμέτωποι με πολλόυς φόβους και ανησυχίες. Θέλουν να του προσφέρουν όλα τα εφόδια για να το κάνουν έναν αξιόλογο άνθρωπο. Όμως παρόλο που έχουν όλη τη θέληση, πολλές φορές δυσκολεύονται γιατί δεν γνωρίζουν με ποιούς τρόπους θα καταφέρουν να φτάσουν στον στόχο τους.

Η αλήθεια είναι πως καλούνται να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Αυτό όμως δεν πρέπει να τους τρομάζει γιατί με την κατάλληλη βοήθεια θα θριαμβεύσουν! Η επίσκεψη σε έναν θεραπευτή για συμβουλευτική γονέων θα τους καθησυχάσει και θα τους δώσει μια κατεύθυνση για να ξεκινήσουν το έργο τους.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες έξυπνες συμβουλές:

  1. Η έκφραση αγάπης είναι πολύ σημαντική για μια οικογένεια. Καλό θα ήταν να την εκφράζουν όλοι προς όλους με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία. Δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον να μεγαλώσει ένα παιδί από αυτό που είναι γεμάτο αγάπη. Έτσι θα γίνει ένας ενήλικας που θα μοιράζει απλόχερα τα συναισθήματα του.
  2. Σημαντικό είναι οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά να παίρνουν μόνα τους τις αποφάσεις τους. Αυτοί πρέπει απλά να τα καθοδηγούν και να τα επιβλέπουν. Με τον τρόπο αυτό,  θα εξελιχθούν σε αποφασιστικοί νέοι που θα είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και θα υποστηρίζουν κάθε τους επιλογή.
  3. Σε περιπτώσεις που οι γονείς αναγκάζονται να απαγορέψουν κάτι σε ένα παιδί, οφείλουν πρώτα να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να κάνει αυτό που θέλει. Εάν το κάνουν με υπομονή και ειλικρίνεια, τότε αφενός θα καταφέρουν το σκοπό τους και αφετέρου θα του διδάξουν να αποφεύγει τους κινδύνους από μόνο του.
  4. Η εξάντηση όλης της αυστηρότητας σε ένα παιδί είναι περιττή. Αντιθέτως είναι πολύ προτιμότερος ο διάλογος και η συνεχής ενθάρρυνση. Με τους τρόπους αυτούς το παιδί θα έχει θάρρος, αποφασιστικότητα και θα καταφέρει να πετύχει όλα όσα θέλει και στον παρόντα χρόνο αλλά και μακροπρόθεσμα στην ενήλικη ζωή του.
  5. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι έχουμε περάσει από την παιδική ηλικία. Ας θυμηθούμε λοιπόν πως τότε είχαμε ανάγκη οι γονείς μας να μας δείχνουν εμπιστοσύνη και στηρίζουν τις επιλογές μας. Με τον ίδιο λοιπον τρόπο θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας.

Αυτά, είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από όσα μπορείτε να μάθετε σε μια συμβουλευτική γονέων. Ο θεραπευτής θα βοηθά τους γονείς να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες των παιδιών τους και να τις διαχειρίζονται κατάλληλα. Τους καθοδηγεί να βρουν τους καλύτερους τρόπους διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους ανάλογα με την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Τους ενθαρρύνει να μεταδώσουν στο παιδί τους όλες τις αρετές που θα το εξελίξουν σε έναν αξιόλογο άνθρωπο χωρίς όμως να του στερήσουν την ελευθερία και την ανεμελία που κάνει ξεχωριστή την παιδική ηλικία. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι την αξία της συμβουλευτικής γονέων και να επισκεπτούν σύντομα έναν θεραπευτή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  • Συμβουλευτική ψυχολογία, Μαρία Μαλικιώση Λοΐζου, Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα 2012
  • Το αλφαβητάρι του γονέα, Αλέξανδρος Αργυριάδης, Εκδόσεις Δίαυλος, Αθήνα 2007

Γεωργοπούλου Χαριτίνη

Κοινωνική Λειτουργός

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση