Τεχνικές για να Βοηθήσετε το Παιδί με Διάσπαση Προσοχής να σας Ακούσει

  • exelixi
  • ΔΕΠ-Υ

Σαφώς είναι αρκετά ενοχλητικό για γονείς και εκπαιδευτικούς όταν τα παιδιά δεν ακούν και δεν υπακούν στις εντολές που τους δίνονται. Όταν ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) αποτυγχάνει να ακολουθήσει τις οδηγίες σας, μπορεί να υποθέσετε ότι φέρεται προκλητικά και αντιδραστικά σκοπίμως. Το πρώτο που θα πρέπει να θυμάστε όταν απευθύνεστε σε ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής είναι ότι δυσκολεύεται περισσότερο από άλλα παιδιά:

  • να εστιάσει σε αυτά που του λέτε
  • να διακόψει και να απεμπλακεί από αυτό που κάνει εκείνη την στιγμή (ειδικά εάν πρόκειται για κάτι ευχάριστο)
  • στην εργαζόμενη μνήμη

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας ακούσει, να θυμηθεί τι είπατε και να εκτελέσει με επιτυχία αυτό που του ανατίθεται ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ ακολουθήστε τις παρακάτω τεχνικές:

  1. Εξασφαλίστε βλεμματική επαφή. 
    Βεβαιωθείτε ότι κερδίσατε την προσοχή του/ της πρώτα πριν δώσετε οδηγίες. Κάνετέ τον/ την να σας κοιτάξει ώστε να αποσπάσετε την προσοχή του από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το παιχνίδι. Στη σχολική αίθουσα ζητήστε του/ της να καθίσει σε μέρος που να έχει άμεση οπτική επαφή με τον δάσκαλο, απέναντι ακριβώς ή σε μπροστινό θρανίο.
  2. Δώστε απλές και περιεκτικές οδηγίες.
    Χρησιμοποιήστε όσο δυνατόν λιγότερες λέξεις για να μεταφέρετε αυτό που θέλετε στο παιδί: «Σοφία, φόρεσε τα παπούτσια σου τώρα.», «Άνοιξε το βιβλίο της Γλώσσας στην σελίδα 20».
  3. Επιβεβαιώστε ότι το παιδί σας άκουσε και ξέρει τι πρέπει να κάνει.
    Ένας τρόπος είναι να του ζητήσετε να επαναλάβει αυτό που του ζητήσετε. Επίσης μπορείτε να κάνετε στοχευμένες ερωτήσεις όπως: «Πού πρέπει να πας τώρα;».
  4. Αποφύγετε να δίνετε οδηγίες πολλαπλών σταδίων.
    Όταν είναι εφικτό να δίνετε μία οδηγία την φορά. Η εργαζόμενη μνήμη των παιδιών με ΔΕΠ-Υ είναι αδύναμη και δυσκολεύονται να συγκρατήσουν πολλές πληροφορίες, ειδικότερα εάν ταυτόχρονα κάνουν κάποια δραστηριότητα.
  5. Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα.
    Εάν είναι απαραίτητο να δοθούν στο παιδί πολλαπλές οδηγίες, ένα οπτικό βοήθημα μνήμης είναι το ιδανικό μέσο υπενθύμισης: χρησιμοποιήστε ένα αριθμημένο σχεδιάγραμμα, μία λίστα, εικόνες, χαρτάκια post-it όπου θα εξηγείτε ακριβώς τι πρέπει να κάνει.
  6. Αποφύγετε τις αόριστες οδηγίες που μπορεί να παρερμηνευτούν.
    Η πιο κλασική είναι «Φτιάξε το δωμάτιό σου». Γίνετε πιο συγκεκριμένοι και καθορίστε τι ακριβώς εννοείτε με λογικές και εύχρηστες για το παιδί εντολές: «1. Τα άπλυτα στο καλάθι, 2. Τα παιχνίδια στο κουτί, 3. Κρέμασε την βρεγμένη πετσέτα στο μπάνιο.» Έτσι οι οδηγίες μπορούν να δοθούν γραπτώς σε μορφή λίστας ώστε να μπορεί το παιδί να διαγράφει ότι έχει ολοκληρώσει και να προχωρά στην επόμενη εργασία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Sandra Rief (2005) How to Reach & Teach Children with ADD/ADHD, Second Edition, San Francisco: Jossey Bass
  2. Sandra Rief (2008) The ADD/ADHD Checklist: A Practical Reference for Parents & Teachers, Second Edition.San Francisco: Jossey Bass

` Τομέας Λογοθεραπείας

Τραγά Ελένη

Λογοθεραπεύτρια

 

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη’’

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας

Τηλ. 2731081050

www.kentro-exelixi.gr

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση