Coaching: Μία νέα μέθοδος για παιδιά και εφήβους με ΔΕΠ-Υ!

  • exelixi
  • ΔΕΠ-Υ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροβιολογική διαταραχή η οποία επηρεάζει το άτομο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα πυρηνικά συμπτώματά της κατά την παιδική ηλικία είναι απροσεξία, υπερβολική κινητική δραστηριότητα και προβλήματα στον έλεγχο της προσοχής και των παρορμήσεων, τα οποία με το πέρασμα των χρόνων στην ενήλικη ζωή ίσως γίνουν ανησυχία και ανυπομονησία, λεκτική παρορμητικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης σε εργασιακά προβλήματα.

Το Coaching (εποπτική συμβουλευτική)  για τη ΔΕΠΥ είναι μια πρακτική παρέμβαση, η οποία σύμφωνα με τον CHADD (εθνική, μη κερδοσκοπική εταιρεία από ενήλικες και γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ) στοχεύει στις μειωμένες επιτελικές λειτουργίες της ΔΕΠΥ όπως σχεδιασμός, διαχείριση χρόνου, οργάνωση, στοχοθέτηση, διαχείριση προβλημάτων και στις επιπτώσεις τους. Ο επόπτης προσπαθεί να εκμαιεύσει πληροφορίες και να βοηθήσει τον πελάτη να βρει λύσεις και να θέσει SMART στόχους.  Επίσης, σύμφωνα με τον ADHDCoachesOrganization (ACO), ο ρόλος του επόπτη για τη ΔΕΠΥ περιλαμβάνει 3 κλάδους: lifecoaching, αναγνώριση δεξιοτήτων και αδυναμιών του πελάτη και ψυχοεκπαίδευση στη ΔΕΠΥ, την συμπτωματολογία της και τους τρόπους αντιμετώπισής της βάσει επιστημονικών μελετών.

Το Coaching περιλαμβάνει εκμάθηση (οργάνωση δραστηριοτήτων, μνημονικές τεχνικές, διαχείριση χρόνου)  και διερεύνηση (μετάφραση προβλημάτων και οραμάτων σε στόχους, κίνητρα, διαχείριση ανασταλτικών παραγόντων, επαγγελματικός αναπροσανατολισμός). Ο ρόλος του coach είναι να ενθαρρύνει την ειλικρίνεια, να θέτει ερωτήματα, να δείχνει εμπιστοσύνη και να στηρίζει τις επιλογές του ενδιαφερομένου.

Πέρα από τους ενήλικες και τους εφήβους με ΔΕΠΥ, coaching παρέχεται και στους γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ. Ο ρόλος των γονέων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υποστήριξη της καθημερινότητας του παιδιού, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και την πρόληψη συννοσηρότητας. Παρέχεται στο γονέα ένα δομημένο σύστημα για την επιτυχία στο ρόλο του και ως εκ τούτο ενδυναμώνεται στο να ενθαρρύνει κι να κινητοποιήσει το παιδί. Οι βασικές αρχές coaching για γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ είναι η διαχείριση χρόνου, η ενίσχυση δυνατοτήτων, η σχολική υποστήριξη και οι τεχνικές επικοινωνίας. Όταν οι γονείς νιώθουν και είναι επιτυχημένοι, τα παιδιά θα είναι πιο πετυχημένα!

Εκπαίδευση από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ στις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΠΟΠΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (COACHING) ΣΤΗ ΔΕΠΥ.

Νικόλαρου Χριστίνα –Γεωργία

Ψυχολόγος . Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Σχολικής Ψυχολογίας 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση