Αυτισμός – Εφηβική Ηλικία και Θεραπεία
Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες, που παρουσιάζουν άτομα με αυτισμό κατά την εφηβική ηλικία;
Ο αυτισμός είναι μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εμφανίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου. Οι βασικές δυσκολίες, που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή αφορούν την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση (χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, βλεμματική επαφή).
Ανάλογα την ηλικιακή ομάδα τα χαρακτηριστικά του αυτισμού διαφέρουν. Κατά τη διάρκεια, βέβαια, της εφηβείας οι αυξημένες δυσκολίες δε συνδέονται, πάντα, με επιδείνωση των υπαρχόντων αδυναμιών, απλώς λόγω της ηλικίας τα προβλήματα συμπεριφοράς δεν είναι τόσο διαχειρίσιμα συγκριτικά με την παιδική ηλικία. Από την άλλη πλευρά, ένα παιδί στην εφηβική ηλικία μπορεί να βελτιωθεί και τα προβλήματα, που προκύπτουν να οφείλονται στο ευρύτερο περιβάλλον του (αλλαγή σχολικού πλαισίου, ζητήματα αποδοχής).
Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας των κοινωνικών και λεκτικών ελλειμμάτων η κοινωνική ζωή ενός αυτιστικού παιδιού μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί ορισμένες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να ενδίδει σε πιέσεις συνομήλικων και να παρουσιάζει επαναστατική συμπεριφορά είτε βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον είτε όχι. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται συνεχής προσπάθεια για τη ρύθμιση των ιδιαιτεροτήτων ενός αυτιστικού παιδιού, καθώς μεγαλώνει (Κάκουρος & Μανιαδάκη, 2002).
Υπάρχει κατάλληλη θεραπεία για τον αυτισμό;
Σπουδαίο είναι το έργο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων
(Ε.Ε.Π.Α.Α.), όπου ο στόχος της είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό. Σε συνδυασμό με τα ειδικά κέντρα αυτισμού η προσπάθεια για την καλή διαβίωση και την ομαλή ένταξη των ατόμων, που παρουσιάζουν σημάδια αυτισμού, στην κοινωνία είναι αξιοσημείωτη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον αυτισμό. Η αναπτυξιακή τους πορεία μπορεί να βελτιωθεί με κατάλληλες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, τη συνεργασία γονέων με εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (όπως σε περιπτώσεις επιληψίας), καθώς και με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών (ευκαιρίες ψυχαγωγίας, δομές σύντομης παραμονής, νομικές συμβουλές κλπ.) (Παπαγεωργίου, 2003).
Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και χρήσιμα βιβλία για αυτισμό μετατρέποντας τη μάθηση σε δημιουργία!
Πρόσληψη και Επεξεργασία Γραπτού Λόγου στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο
Βιβλιογραφία
Κάκουρος, Ε. & Μανιαδάκη, Κ. (2002). Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων: Αναπτυξιακή προσέγγιση. Αθήνα: Τυπωθύτω/Δάρδανος.
Παπαγεωργίου, Β. (2003). Τι ξέρουμε για τον αυτισμό; Δοκίμια επιμόρφωσης: Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος».
Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 / 6978733472
Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ.27310 82009
Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων: Πλησίον Παιδικού Σταθμού: Τηλ. 27320 23421
Site: www.kentro-exelixi.gr
E – mail: [email protected]
Facebook: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη
Instagram: kentro_exelixi