Η Ανάπτυξη του προφορικού λόγου στην ηλικία των 3χρονων παιδιών

Ένας τρόπος επικοινωνίας είναι ο προφορικός λόγος. Ο προφορικός λόγος παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη στην ηλικία των 3 ετών σε όλους τους τομείς (λεξιλόγιο, άρθρωση κτλ.) τόσο στην κατανόηση, όσο και στην έκφραση.

Το παιδί εξερευνεί τον κόσμο γύρω του και είναι σε θέση να κατανοήσει τις έννοιες του χώρου( μέσα, πάνω, κάτω), την άρνηση (όχι, δεν), αρκετές αντωνυμίες (μου, σου, αυτός, εγώ, εσύ κτλ.). Επιπλέον, αναγνωρίζει απλές ποσοτικές έννοιες (ένα, λίγα, πολλά, όλα ), την χρήση αντικειμένων, απλές αντίθετες περιγραφικές έννοιες (βαρύ-ελαφρύ, άδειο-γεμάτο), απλές ερωτήσεις που εισάγονται με το ‘’που’’, ‘’τι’’

Αυτή η ηλικιακή περίοδος αποτελεί ορόσημο για τα περισσότερα παιδιά αφού σε αυτή έχουμε την έκρηξη του λεξιλογίου και ο λόγος παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις σε σύγκριση με τον λόγο της βρεφικής ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα η καταληπτότητα της ομιλίας φαίνεται να εξελίσσεται με αρκετές αντικαταστάσεις και αλλοιώσεις συμφώνων να επιμένουν, το παιδί είναι σε θέση να εκφράσει άρνηση , ενώ κατά την ομιλία του χρησιμοποιεί 3-4 λέξεις. Επιπλέον, ονομάζει εικόνες , δηλαδή απαντάει στην ερώτηση ‘’τι είναι αυτό;’’ και σε απλές ερωτήσεις που εισάγονται με ‘’τι/που’’ καθώς και στις ερωτήσεις κλειστού τύπου που μπορεί να απαντήσει με ‘’ναι/όχι’’. Στην ηλικία των 3 ετών χρησιμοποιεί βασικά ρήματα, καθώς και άρθρα ( ο, η, το, κτλ.), τις έννοιες του χώρου (πάνω, κάτω, μέσα) , ενώ χρησιμοποιεί και ομαλό πληθυντικό αριθμό (πχ. γάτα-γάτες).

Ο προφορικός λόγος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Κάθε παιδί τον εξελίσσει όταν αυτό είναι έτοιμο και αν αποκλείει σε σχέση με την χρονολογική του ηλικία απευθυνθείτε στους ειδικούς.

 

Κουτσοβίτη Παναγιώτα

Λογοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση