Εισάγοντας το natural play στην καθημερινότητα των παιδιών μας
Γνωρίζουμε πως το παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Πέραν όμως των συνηθισμένων μορφών παιχνιδιού, εξαιρετικά ωφέλιμο φαίνεται να είναι το natural play. Το natural play περιλαμβάνει το παιχνίδι τόσο στη φύση όσο και με την ίδια τη φύση. Πρόκειται για ένα οικονομικό είδος παιχνιδιού το οποίο βοηθά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να την ανακαλύψουν και να μάθουν να τη σέβονται, να εξοικειωθούν και να αναπτύξουν ένα ισχυρό δεσμό μαζί της. Δεδομένα δείχνουν πως τα οφέλη του natural play είναι πολλά, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη. Επιπλέον, άτομα τα οποία ασχολούνται με δραστηριότητες συναφείς με τη φύση τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα, υγιή και ψυχικά ανθεκτικά σε σχέση με εκείνα τα οποία δεν έχουν επαφή μαζί της.
Το natural play μπορεί να λάβει χώρα είτε έξω, στον κήπο, το πάρκο, το δάσος, την παραλία, είτε μέσα, φέρνοντας υλικά από τη φύση στο σπίτι μας.
Παρακάτω παρατίθενται κάποιες δραστηριότητες βασισμένες στο natural play που μπορούν και οι γονείς να χρησιμοποιήσουν:
-
Εκδρομή στην εξοχή
Μια καλή ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με τη φύση είναι να πάμε μια εκδρομή στην εξοχή, σε ένα δάσος με πρόχειρα ρούχα που δε θα φοβόμαστε αν θα λερωθούν. Να τα αφήσουμε να αγγίξουν λουλούδια, κορμούς δέντρων, χορτάρι. Να τα μυρίσουν, να τα χαϊδέψουν, να τα αφήσουμε να ξαπλώσουν πάνω στο χώμα και να τα επεξεργαστούν με όλες τους τις αισθήσεις.
-
Χτίζοντας κάστρα
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου στα πλαίσια του natural play η άμμος αγοράζεται, το πλήθος των παραλιών μας επιτρέπουν η επαφή με αυτήν να γίνεται εντελώς δωρεάν. Επομένως, μία εκδρομή σε μία από τις παραλίες μας, μπορεί να δώσει στα παιδιά μας την ευκαιρία να ακουμπήσουν την άμμο, να παίξουν με αυτή, να φτιάξουν κάστρα και ό,τι άλλο εκείνα επιθυμούν.
-
Memory Game
Μπορούμε σαν γονείς να μαζέψουμε διάφορα υλικά της φύσης, για παράδειγμα πέτρες και συγκεκριμένα φύλλα, να αφήσουμε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν και να τα επεξεργαστούν με τις αισθήσεις τους και να τους ζητήσουμε να μαζέψουν και να μας φέρουν τα ίδια. Πρόκειται για έναν ωραίο και διασκεδαστικό τρόπο με τον οποίο τα παιδιά θα εξοικειωθούν με στοιχεία της φύσης αλλά επίσης θα εξασκήσουν την οπτική τους μνήμη.
-
Πύργος με πέτρες
Σε μία εκδρομή μπορούμε να μαζέψουμε πέτρες διαφορετικού μεγέθους και να προσπαθήσουμε να τις στοιβάξουμε έτσι ώστε να ισορροπήσουν και να κατασκευαστεί ένας ψηλός πύργος. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τον πύργο μας με όσο το δυνατό μικρότερες πετρούλες, προκειμένου αυτός να γίνει πιο ψηλός, χωρίς όμως να τον ρίξουμε. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά πειραματίζονται έτσι ώστε να βρουν τα σημεία εξισορρόπησης των λίθων για να δουν πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ο πύργος τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τη λεπτή-αδρή κινητικότητά τους και τη συγκέντρωση της προσοχής τους σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα.
-
Φτιάχνουμε μικρούς φίλους από κουκουνάρια και υλικά της φύσης
Μία ωραία και διασκεδαστική δραστηριότητα είναι να μαζέψουμε κουκουνάρια και να προσπαθήσουμε να τους δώσουμε μορφή ζώων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στρογγυλές πέτρες τις οποίες θα ζωγραφίσουμε για να χρησιμεύσουν ως κεφάλια, ξυλαράκια που θα χρησιμεύσουν ως πόδια ή ως μύτες. Επιπλέον, μπορούμε να ντύσουμε τους μικρούς μας φίλους με υφάσματα και να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη για να δημιουργήσουμε χωρίς περιορισμούς. Άλλωστε στη φύση δεν υπάρχουν λάθη και σωστά!
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ!
Το βασικό υλικό που χρειαζόμαστε για αυτές τις δραστηριότητες είναι η θετική μας διάθεση προκειμένου να μοιραστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά στιγμές χαρούμενες και ξέγνοιαστες.
Ψυχολόγος
Ιωάννα Πετροπούλου