ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Τελικά αυτή η μετάβαση έχει ξεχαστεί αρκετά. Η βιβλιογραφία αναφέρει λίγα, οι έρευνες μελετούν μεμονωμένα και τα εκτάκια μας κοιτούν με ένα βλέμμα απορίας.
Τώρα τι γίνεται?
Γίνεται αλλαγή σημαντική, ένα σκαλί που σε βάζει σε νέες μοναδικές περιπέτειες. Κάθε βήμα όμως θέλει ένα χέρι να πιαστείς!
Για ποιους λόγους είναι κρίσιμη η περίοδος μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο;
Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο θεωρείται σημαντικό πεδίο για την ένταξη των παιδιών σε ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον αλλά και για μία διαφορετική κοινωνική πραγματικότητα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με νέες προκλήσεις και γνωστικά αντικείμενα που δε γνωρίζουν εκ των προτέρων. Η περίοδος αυτή, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εξής λόγους:
- Αποχωρισμός φίλων και εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να χάνεται η ασφάλεια ενός οικείου για τα παιδιά περιβάλλοντος
- Αύξηση ευθυνών ή προσδοκιών από ενήλικες
- Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων
- Αναζήτηση ταυτότητας
- Ύπαρξη συναισθηματικών συγκρούσεων (ενθουσιασμός, φόβος, άγχος)
Βέβαια, αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους από τα πρώτα σχολικά χρόνια έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ενισχύουν τις ικανότητές τους (Καραλή, 2015).
Τι μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή προσαρμογή των παιδιών;
Αξίζει να σημειωθεί πως η ομαλή προσαρμογή και προετοιμασία των παιδιών στη νέα σχολική πραγματικότητα προϋποθέτει τη σωστή ενημέρωση των γονέων, την εμπλοκή τους στη διαδικασία μετάβασης, καθώς και τη συνεργασία των βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να τεθούν μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών είναι οι εξής:
- Δημιουργία λευκώματος με σκέψεις και συναισθήματα αλλά και ενός κουτιού με φωτογραφίες και αναμνήσεις από το δημοτικό
- Έγκαιρη ενημέρωση μαθητών για το νέο σχολικό περιβάλλον
- Ενίσχυση της αυτοεικόνας των μαθητών μέσα από ενεργητικές εκπαιδευτικές δράσεις
- Ορθή χρήση ορίων και συμβουλών
Καταλήγοντας, παρατηρείται πως οι μαθητές είναι πιθανόν να παρουσιάσουν αντιδραστικές συμπεριφορές κατά την ένταξή τους σε ένα καινούριο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, η συνεργασία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών αποτελεί τη λέξη κλειδί για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών σε μία νέα πραγματικότητα (Κακαβούλης, 1984).
H Διεπιστημονικά Υπεύθυνη Μάρθα Ηλιοπούλου έχει δημιουργήσει μία πρότυπη δοκιμασία Αξιολόγησης Μαθησιακής Ετοιμότητας για την είσοδο στο Γυμνάσιο.
Εμπιστευτείτε τους Ειδικούς!
Βιβλιογραφία
Κακαβούλης, Κ. (1984). Η Μετάβαση των μαθητών από την πρωτοβάθμια στη Μέση Εκπαίδευση: Ψυχολογικές και Παιδαγωγικές επιπτώσεις. Αθήνα: Ιδιωτική έκδοση.
Καραλή, Λ. (2015). Η επίδραση της μετάβασης από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη μαθησιακή και κοινωνικό – συναισθηματική ανάπτυξη του μαθητή (Διπλωματική εργασία). Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.
Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 /6978733472
Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ.27310 82009
Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων (Πλησίον Παιδικού Σταθμού): Τηλ. 27320 23421
Site: www.kentro-exelixi.gr
E-mail: [email protected]
Fb: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη
Instagram: kentro_exelixi