Προτάσεις για ομαδικά παιχνίδια για παιδιά με ΔΕΠΥ

Οι επτά διαφορές

Ένα τυπικό και απλό παιχνίδι και παράλληλα διασκεδαστικό, που βασίζεται στην ανίχνευση των διαφορών μεταξύ πολλών εικόνων. Το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα του ατόμου. Επιπρόσθετα, στοχεύει την προσοχή στις λεπτομέρειες και στη μνήμη εργασίας.

Σούπα επιστολών

Μια άλλη χαρακτηριστική και άκρως γνωστή δραστηριότητα, που χρησιμοποιείται μερικές φορές, για να ψυχαγωγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Συγχρόνως, είναι χρήσιμες για τα παιδιά με ADHD, δεδομένου ότι επιτρέπουν την εκπαίδευση επιλεκτικής προσοχής, την ικανότητα οργάνωσης και την αναστολή της συμπεριφοράς.

Σε αργή κίνηση

Ένας άλλος τρόπος, για να καλλιεργηθεί η ικανότητα προσοχής, η αναστολή και η διαχείριση της συμπεριφοράς είναι μέσω της εκτέλεσης διαφόρων ενεργειών σε αργή κίνηση. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να ερμηνεύσει έναν αστροναύτη σε μια αποστολή στο φεγγάρι, που πρέπει να τοποθετήσει μια σημαία κάπου στην επιφάνεια του σεληνιακού (π.χ. το σπίτι του παιδιού), με μηδενική βαρύτητα. Μπορείτε να βρείτε μια ολόκληρη ιστορία, μπορεί ακόμη και να γίνει ένα ομαδικό παιχνίδι .

Η τεχνική της χελώνας

Αυτή η μικρή και απλή δραστηριότητα μπορεί να καταστήσει δυνατή την ενίσχυση της συμπεριφοράς και τη μείωση της παρορμητικότητας. Ο σκοπός του παιδιού είναι να γίνει χελώνα, μαθαίνοντας να δρα σιγά σιγά και να καταφεύγει στο κέλυφος, όταν αντιλαμβάνεται μια απειλή, για να ηρεμήσει.

Παιχνίδι μνήμης ή ζευγαριών

Αυτό το γνωστό παιχνίδι εξασκεί τη μνήμη και τη προσοχή. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι το παιδί να βρει ζεύγη γραμμάτων μεταξύ μιας ομάδας καρτών με την όψη προς τα κάτω και να σηκώνει μόνο δυο φορές τη φορά πριν τα βάλει ξανά.

Παιχνίδια κατασκευής

Τα κατασκευαστικά παιχνίδια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, που θα βοηθήσουν τα παιδιά  να ενισχύσουν την ικανότητα να σχεδιάζουν, να ελέγχουν τη συμπεριφορά και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Ταυτόχρονα, είναι μία διασκεδαστική και χρήσιμη δραστηριότητα μέσα από την οποία μπορούν να θητευθούν, για να υποβληθούν στη γεύση του υποκειμένου.

Οικολογικό παιχνίδι

Αυτή η δραστηριότητα, που θα διεξαχθεί κατά προτίμηση σε μια ομάδα, βασίζεται στο γεγονός ότι ένας συμμετέχων ακολουθεί μια λέξη και τα υπόλοιπα ηχώ, επαναλαμβάνοντας τις τελευταίες συλλαβές. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε το γεγονός ότι κάθε φορά που το παιδί πρέπει να μειώσει τις επαναλαμβανόμενες συλλαβές και τους ήχους.  Το οικολογικό παιχνίδι προωθεί την προσοχή και τη λεκτική μνήμη εργασίας.

Το αρχικό όνομά μου

Μια απλή δραστηριότητα, στην οποία θα λέτε τυχαία διαφορετικά γράμματα με συνεχή τρόπο, έχοντας τον μικρό να δώσει ένα κτύπημα, όταν ακούτε αυτό, που αντιστοιχεί στην αρχική σας. Μπορεί, επίσης, να γίνει, λέγοντας τυχαίες λέξεις, που έχουν το θέμα να επικροτήσουν, όταν λέγεται ένα συγκεκριμένο. Τέλος, ενθαρρύνει τη συνεχή προσοχή.

Τι έχω αποθηκεύσει;

Η μνήμη και η προσοχή καλλιεργούνται μέσω αυτής της δραστηριότητας. Πρόκειται για την παροχή στο θέμα μιας σειράς διαφορετικών αντικειμένων, που πρέπει να διατηρούνται σ’ ένα κουτί. Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να πείτε τι έχετε αποθηκεύσει. Μπορεί να είναι χρήσιμο να του προτείνετε εκ των προτέρων να δημιουργήσει μια φανταστική ιστορία, που επιτρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί και ο οργανισμός.

Ο κρεμασμένος άνθρωπος

Αυτό το γνωστό παιχνίδι επιτρέπει τη διατήρηση προσοχής, αναστολής συμπεριφοράς, σχεδιασμού ή ικανότητα οργάνωσης.

Ομαδικά αθλήματα

Η σωματική δραστηριότητα είναι, συνήθως, ευχάριστη για τα παιδιά με υπερκινητικότητα, καθώς τους επιτρέπει μια μεγάλη κίνηση. Εκτός από την απελευθέρωση της ενέργειας, πολλά αθλήματα, επίσης, μπορεί να ενισχύσουν την προσοχή σε ερεθίσματα ή λεπτομέρειες, όπως, για παράδειγμα, το πινγκ – πονγκ.

Αλυσιδωτές λέξεις

Μια άλλη απλή δραστηριότητα, για να πραγματοποιήσετε και, που επιτρέπει την κατάρτιση, όχι, μόνο, προσοχής, αλλά και την ανάγκη να περιμένουμε τη σειρά μας,  για να μιλήσουμε. Πρόκειται για τη διαμόρφωση μιας αλυσίδας λέξεων, κάνοντας τους παίκτες να αναπαράγουν μια λέξη, που πρέπει να ξεκινά με την τελευταία συλλαβή της λέξης, που είπε ο προηγούμενος.

Μίμηση

Αυτό το παιχνίδι ενθαρρύνει την προσοχή εργασίας και τη μνήμη. Το πρώτο πρόσωπο πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προέρχεται από προετοιμασμένες κάρτες έτσι, ώστε τα υπόλοιπα να δουν τι κάνουν, ώστε να μπορούν να τα αναπαράγουν αργότερα. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να αναπαράγει μια χορογραφία χορού.

Μια εφευρεμένη γλώσσα

Η ιδέα αυτής της δραστηριότητας είναι να δημιουργήσει σειρά συμβόλων χωρίς έννοια ως τέτοια, σαν να ήταν μια νέα γλώσσα, η οποία αντιστοιχεί στα γράμματα του αλφαβήτου. Θα πρέπει να αφήσουμε αρκετά σύντομα σχετικά μηνύματα σ’ όλο το σπίτι, τα οποία θα πρέπει να μεταφράσει το παιδί, για να βρούμε την επόμενη ένδειξη. Για παράδειγμα, να βρούμε ένα μικρό θησαυρό (π.χ. μερικά γλυκά), να το οργανώσουμε ένα μικρό κόψιμο.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Vallés, Α. (1999). Πώς να αλλάξετε τη συμπεριφορά των παιδιών Οδηγός για τους γονείς. Αλικάντε: Συντάκτης Marfil.

 

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 / 6978733472

Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ.27310 82009

Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων: Πλησίον Παιδικού Σταθμού: Τηλ. 27320 23421

Site: www.kentro-exelixi.gr

E – mail: [email protected]

Facebook: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη

Instagram: kentro_exelixi

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση