Aναπτύσσεται σωστά το μωρό μου; Πώς μπορώ να ενισχύσω τις δεξιότητές του;

Οι γονείς συχνά αγωνιώντας  για την εξελικτική πορεία των παιδιών τους, ρωτούν για τα διάφορα αναπτυξιακά στάδια, αναζητούν πληροφορίες σε μη έγκυρες- πολλές φορές-πηγές ενημέρωσης,  κρίνουν και συγκρίνουν….  Τα αναπτυξιακά στάδια προσδιορίζονται και καθορίζονται  με βάση  τα ορόσημα ανάπτυξης, τα οποία ελέγχει ο παιδίατρος. Οι γονείς δε χρειάζεται να υποκαθιστούν τον ρόλο του γιατρού,  βγάζοντας βιαστικά και αβάσιμα συμπεράσματα για την πορεία εξέλιξης και την κατάκτηση των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού τους. Εξάλλου κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης (σωματικής, ψυχολογικής, πνευματικής), το δικό του στάδιο ετοιμότητας προκειμένου να κατακτήσει κάποιες δεξιότητες. Και η όποια παραβίαση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες τακτικές με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι γονείς  είναι σημαντικό να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, εκφράζοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους, ενισχύοντας τις υπάρχουσες δεξιότητές τους. Μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με τα βρέφη και τα νήπιά τους ενισχύουν αποτελεσματικά τις αναδυόμενες δεξιότητές τους. Τα κατάλληλα παιχνίδια, οι πολλές και διαφορετικές παραστάσεις, τα ποικίλα ερεθίσματα του περιβάλλοντος αποτελούν τα μέσα μάθησης που πρέπει να αξιοποιούν οι γονείς. Η δημιουργία αλληλεπίδρασης και η καθιέρωση της επικοινωνίας είναι οι βασικές προτεραιότητες στα πρώτα 3 χρόνια ανάπτυξης των παιδιών. Από 0-3 ετών αναπτύσσονται οι βασικοί τομείς:

  • Kινητική ανάπτυξη
  • Γλωσσική ανάπτυξη
  • Γνωστική ανάπτυξη
  • Κοινωνικόσυναισθηματική ανάπτυξη

Με την ομιλία μας φιλοδοξούμε να δώσουμε προτάσεις, πρωτότυπες ιδέες , οδηγίες και καθοδήγηση για δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας. Για παιδιά από 0-3 ετών,  αρχικά , θα παρουσιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία τους μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση) και θα προτείνουμε κατάλληλες δραστηριότητες, παιχνίδια και βιβλία. Ένας πολύτιμος οδηγός για γονείς θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 17/2/2020 στις  6-8 το απόγευμα, στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη’’.

Η ανάπτυξη των παιδιών μας  μέσα … από  τον δρόμο της ψυχαγωγίας, του παιχνιδιού και της αλληλεπίδρασης…

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση