Πότε πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια Ειδικού θεραπευτή ;

Οι γονείς συχνά ανησυχούν για την αναπτυξιακή πορεία των παιδιών τους , αναζητούν σημάδια και συμπτώματα συμπεριφοράς για να κρίνουν την εξελικτική πορεία του. Ο παιδίατρος αποτελεί τον πρώτο άνθρωπο στον οποίο πρέπει να απευθυνθούν για να ρωτήσουν, να ακούσουν και τελικά να ακολουθήσουν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Οι νόρμες και οι καμπύλες ανάπτυξης είναι αυτές που θα υποδείξουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται το παιδί μας.

Η επιλογή της υλοποίησης αξιολόγησης είναι δικαίωμα και επιλογή κάθε γονέα. Μπορεί να υλοποιηθεί με αφορμή συμπεριφορές και αποκλίνουσες καταστάσεις του παιδιού. Γενικότερα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να απευθυνόμαστε σε ειδικούς θεραπευτές για αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω  προϋποθέσεις.

  • Παράγοντας ηλικίας.
  • Φοίτηση ή μη σε σχολικό πλαίσιο.
  • Παρατήρηση-υπόδειξη τρίτου προσώπου για παρουσία δυσκολιών.
  • Παρουσία δυσκολίας ή αποκλίνουσας συμπεριφοράς για περισσότερο από 6 μήνες.
  • Εμφάνιση συμπεριφοράς σε περισσότερα από ένα περιβάλλοντα.
  • ΄Όταν η συμπεριφορά του παιδιού επηρεάζει το επίπεδο λειτουργικότητάς του.
  • Όταν η όποια δυσκολία δημιουργεί εμπόδια στην αναπτυξιακή πορεία του παιδιού.

 

Να τονίσουμε ότι η αξιολόγηση δεν είναι διάγνωση!

Η αξιολόγηση είναι αυτή που θα προσφέρει τις πρώτες πληροφορίες,  θα δημιουργήσει το ατομικό προφίλ του παιδιού παρουσιάζοντας τα αδύνατα και δυνατά σημεία ανάπτυξής του. Η αξιολόγηση θα καθοδηγήσει σωστά τους γονείς στα μετέπειτα βήματά τους.

 

Στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘’Εξέλιξη’’ μπορείτε να ενημερωθείτε για τα Πακέτα Αξιολογήσεων που παρέχουμε με βάση τα αιτήματα των γονέων. Η εξειδικευμένη αξιολόγηση πρέπει να ακολουθεί παράγοντες επαγγελματισμού, υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους γονείς και στα παιδιά και να υλοποιείται σε μία σειρά συναντήσεων για να οδηγήσει σε εμπεριστατωμένα, ολοκληρωμένα και άκρως επιστημονικά αποτελέσματα. Τα πορίσματα της αξιολόγησης είναι σημαντικό να δίνονται αναλυτικά και να εξηγούνται με κατανοητό τρόπο στους γονείς.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας για να  μάθετε ποια μορφή αξιολόγησης ταιριάζει στις ανάγκες σας!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση