Κινητικό Παιχνίδι <<Ο Μαέστρος>>

Τι θα χρειαστούμε: έναν συντονιστή και μια ομάδα παικτών.

 

Πως παίζεται: Απλωνόμαστε όλοι στον χώρο, ενώ ο συντονιστής στέκεται απέναντι από την ομάδα έτοιμος να «κουρδίσει» και να «ξεκουρδίσει» την ορχήστρα του. Ο συντονιστής του παιχνιδιού λειτουργεί ως μαέστρος που με την κίνηση των χεριών του συντονίζει και καθοδηγεί την ορχήστρα των παιδιών. Συνθέτει ζωντανά κι επιτόπου μια παρτιτούρα σωμάτων που κινούνται και παράγουν ήχους με βάση τις οδηγίες του. Μπορεί να ζητήσει από την ομάδα να λειτουργήσει ως ένα όργανο κάνοντας ακριβώς την ίδια δράση, μπορεί όμως να δημιουργήσει πολυφωνία δίνοντας διαφορετικές οδηγίες σε υποομάδες, ακόμα και σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Ο μαέστρος μπορεί να ξεκινήσει το «κούρδισμα» της ορχήστρας με απλές οδηγίες όπως μετακίνηση στον χώρο, αλλαγή κατευθύνσεων και επιπέδων έτσι ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν   και να συνδέσουν την κίνηση των χεριών του μαέστρου με την δική τους κίνηση. Μόλις πετύχουμε αυτή την ιδιόρρυθμη συνεννόηση ο μαέστρος μπορεί να διασκεδάσει λίγο παραπάνω! Μπορεί να αλλάζει απότομα ταχύτητες, να χωρίζει στα δύο και στα τρία την ομάδα στροβιλίζοντας τη μια, και κάνοντας την άλλη να πέφτει ξανά και ξανά.

 

Σκοπός: είναι οι μαθητές να προσέχουν  ώστε να συμβαδίζουν με τις κινήσεις του μαέστρου.

 

Το παιχνίδι λειτουργεί ως  ένα εξαιρετικό εργαλείο συντονισμού της ομάδας, διότι καθοδηγείται από ένα άτομο, στις προτάσεις του οποίου πρέπει να ανταποκριθεί όλη η ομάδα άμεσα και ταυτόχρονα.

 

Βιβλιογραφία:

Ζορμπάλη Β., Ψάλτου Ε., Απέργη Α., Δευτεραιου Κ., Κρεμαστα Π. Γιατί το παιχνίδι «τρέχει» και «πέφτει». Εγχειρίδιο κινητικών παιχνιδιών για εκπαιδευτικούς και γονείς. Εκδόσεις Πατάκη.

 

Γυμνάστρια Ειδικής Αγωγής

Κακοκέφαλου Μαρία

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση