Συμβουλές ανάπτυξης της επικοινωνίας
Σ’ αυτό το άρθρο παρατίθενται συμβουλές ανάπτυξης επικοινωνίας για παιδιά με ΔΑΦ προς τους γονείς.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Διασκεδάστε
Τα παιδιά έχουν περισσότερα κίνητρα να επικοινωνήσουν, όταν διασκεδάζουν! Ξεκινήστε, παρατηρώντας, τι αρέσει στο παιδί να κάνει και τι το ενδιαφέρει, καθώς το αγαπημένο του σημείο μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό, που αναμένατε. Μπορείτε να συμμετέχετε και να παίξετε με τον τρόπο του παιδιού σας και μ’ αυτό το τρόπο του δείχνετε ενδιαφέρον για το τι είναι αυτό, που το διασκεδάζει.
2. Μιμηθείτε ό,τι κάνει το παιδί σας
Μπορείτε να αντιγράψετε τι λέει και τι κάνει, για να έχετε παρατεταμένη αλληλεπίδραση, όπως, για παράδειγμα,
- Αν το παιδί σας θέλει να περιστρέφεται, θα μπορούσατε να περιστρέφεστε και εσείς,
- Αν το παιδί απολαμβάνει να χτυπάει ένα τύμπανο, θα μπορούσατε να φέρετε ένα δικό σας τύμπανο και να κάνετε το ίδιο,
- Αν το παιδί επιθυμεί να σπρώχνει τρενάκια πάνω στο πάτωμα, θα μπορούσατε να φέρετε το δικό σας τρένο και να το κινείτε δίπλα του,
- Αν το παιδί σου κάνει ήχους ή χρησιμοποιεί λέξεις όπως, για παράδειγμα, «χου, χου», μπορείτε να κάνετε τον ίδιο ήχο.
Το να μιμηθείτε το παιδί σας μπορεί να είναι ένας τρόπος παροχής κινήτρου για διασκεδαστική αλληλεπίδραση.
3. Προσθέστε λεξιλόγιο
Όταν αναγνωρίσετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού, μπορείτε να του πείτε λέξεις, για να τις εντάξει στο αγαπημένο του σημείο σε μια δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν το αγαπημένο μέρος του παιδιού σας στο παιχνίδι με τις φυσαλίδες είναι το σκάσιμο, θα μπορούσατε να πείτε «Σκάσε τη φυσαλίδα!», όταν πιάσει μια. Καθώς προσθέτετε λεξιλόγιο, μπορείτε να αναλύσετε στο παιδί σας το νόημα των λέξεων, χρησιμοποιώντας ένα οπτικό βοήθημα, όπως, για παράδειγμα, μια δραστηριότητα ή ένα πραγματικό αντικείμενο. Μπορείτε, έτσι, να χρησιμοποιήσετε μια χειρονομία σκασίματος, καθώς του λέτε τη λέξη «Σκάζω». Στα παιδιά αρέσει να δίνουν προσοχή στο λεξιλόγιο, που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντα τους.
4. Χρησιμοποιήστε ρουτίνες
Οι ρουτίνες δίνουν καλές ευκαιρίες για να αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, επειδή είναι προβλέψιμες, άνετες και συχνά επαναλαμβανόμενες. Ό,τι κάνετε εσείς και το παιδί σας μαζί μπορεί να θεωρηθεί ως ρουτίνα. Για παράδειγμα, ίσως έχετε μια ρουτίνα με το να το δένετε σ’ ένα καρότσι ή να γεμίζετε την μπανιέρα. Σκεφτείτε τις ρουτίνες του παιδιού κατά τη διάρκεια μιας μέρας. Ποια είναι τα αγαπημένα του σημεία σχετικά μ’ αυτές τις συνήθειες; Μπορείτε να χτίσετε μια αλληλεπίδραση με τα αγαπημένα του μέρη, παρέχοντας του κίνητρο και διασκέδαση.
Για παράδειγμα, αν το αγαπημένο κομμάτι του παιδιού την ώρα του μπάνιου είναι να ανοίγει την βρύση και να βλέπει να τρέχει το νερό, μπορείτε να έχετε μια αλληλεπίδραση, ανοιγοκλείνοντας την βρύση πολλαπλές φορές.
5. Κάντε κάτι απρόβλεπτο και μετά περιμένετε
Τα παιδιά προσέχουν, όταν τα πράγματα δεν γίνονται με τον τρόπο, που συνήθιζαν να τα κάνουν. Το να κάνετε κάτι απρόβλεπτο είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να παρακινήσετε το παιδί να επικοινωνήσει γι’ αυτό. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι ανόητο ή διαφορετικό και μετά να περιμένετε. Για παράδειγμα, δώστε του ένα πιρούνι αντί για ένα κουτάλι, για να φάει το γιαούρτι του και περιμένετε να δείτε τι θα κάνει. Ίσως σας κοιτάξει ή κάνει έναν ήχο ή χρησιμοποιήσει μια λέξη, για να καταλάβετε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μπορείτε να του απαντήσετε. Όταν δοκιμάζετε απροσδόκητα πράγματα, να προσέχετε την αντίδραση του παιδιού. Αν δεν απολαμβάνουν κάτι, κάντε τα πράγματα με τον τρόπο, που προτιμούσαν προηγουμένως και δοκιμάστε οτιδήποτε άλλο άλλη στιγμή.
Βιβλιογραφία:
Αυτές οι συμβουλές είναι προσαρμοσμένες από το εγχειρίδιο του ινστιτούτου Hanen, More Than Words, για περισσότερες συμβουλές και ερευνητικά άρθρα στην
κοινωνική επικοινωνιακή ανάπτυξη των παιδιών στο αυτιστικό φάσμα, επισκεφτείτε
το www.hanen.org/AutismCorne και το www.hanen.org/MTWguidebook .
Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 / 6978733472
Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ.27310 82009
Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων: Πλησίον Παιδικού Σταθμού: Τηλ. 27320 23421
Site: www.kentro-exelixi.gr
E – mail: [email protected]
Facebook: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη
Instagram: kentro_exelixi