Γιατί ομαδικά προγράμματα;

Η ζωή ενός παιδιού ξεκινά μέσα σε μία ομάδα, αυτή της οικογένειας. Καθώς μεγαλώνει συνεχίζει ν’ αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα πολλών ομάδων. Οι ομάδες της οικογένειας, του σχολείου, της γειτονιάς συνθέτουν αυτό που ονομάζεται περιβάλλον. Παιδί και περιβάλλον αλληλεπιδρούν και το δεύτερο συντελεί στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας του παιδιού.

Μέσα από τις ομάδες το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του και τους άλλους. Δίνει και παίρνει. Επικοινωνεί. Αντιλαμβάνεται κανόνες, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Μαθαίνει να δίνει μορφή και υπόσταση στις σκέψεις του, στα συναισθήματά του, στους προβληματισμούς του. Αξιολογεί τη συμπεριφορά του βάσει των αντιδράσεων των υπολοίπων. Μαθαίνει να αφουγκράζεται τις ανάγκες των άλλων, να επαναπροσδιορίζει τη συμπεριφορά του, να δοκιμάζει άλλες λύσεις.

Η ομάδα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα μόνο όταν υπάρχει ένας ενήλικας που να μπορεί να συντονίζει τα παιδιά και να τα κατευθύνει.

 

Γιατί να ενταχθεί το παιδί μου σε ομαδικό πρόγραμμα;

Γιατί έτσι καλλιεργείται:

…η δημιουργική  συμμετοχή των παιδιών

…η συνεργατικότητα και ο αλληλοσεβασμός

…η αυτοεκτίμηση, η κοινωνικοποίηση

…το αίσθημα κοινής ευθύνης, η αλληλοϋποστήριξη

…ένα ισχυρό κίνητρο μάθησης μέσω της άμιλλας

…η γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

 

Στο Κέντρο ‘’Εξέλιξη’’ υλοποιούνται τα εξής προγράμματα.

      Διατηρούνται τα περσινά ομαδικά προγράμματα που λειτούργησαν με μεγάλη επιτυχία και προστίθενται και νέα!!

  • Ομάδες Έκφρασης  Θεατρικού Παιχνιδιού 

            Στοχεύουν στο να γίνουν τα παιδιά ομάδα…να μάθουν μέσα από δραστηριότητες του θεατρικού παιχνιδιού να εκφράζονται, να συνομιλούν με τη γλώσσα της ψυχής τους! 

 

         Μυθοπλασίες για παιδιά από 2, 5 ετών , κάθε Σάββατο 11-12

         Κόκκινη κλωστή δεμένη για παιδιά   από 6 ετών έως 12 ,  κάθε Σάββατο 12-1

  • Ψυχοκινητική Αγωγή

Ψυχοκινητικότητα 

Ας παίξουμε , ας διασκεδάσουμε για να απελευθερώσουμε την ενεργητικότητα μας!

Στον χώρο μας λειτουργούν τα εξής τμήματα :

         Κινητικά παιχνίδια παιδιών σχολικής ηλικίας από 6 χρονών, κάθε Σάββατο 13.00-13.45

         Ψυχοκινητική αγωγή για παιδιά με ΕΕΑ (ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές) , κάθε Σάββατο 13.45-14.45 .

  • Κοινωνική Λέσχη

Η κοινωνική λέσχη δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά με ΔΑΦ και νοητική υστέρηση να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να δημιουργήσουν κοινωνικές σχέσεις (δεξιότητες φιλίας) και να εμπλουτίσουν τα ενδιαφέροντά τους. Το πρόγραμμα αυτό βοηθάει τα παιδιά να μάθουν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, τη διαχείριση χρημάτων, την οργάνωση του χρόνου, τη διαχείριση απρόοπτων καταστάσεων και τη γενικότερη αυτονόμησή τους στην καθημερινή ζωή (super market, καφετέρια, μαγαζιά) . Η συχνότητα της κοινωνικής λέσχης είναι 1 φορά την εβδομάδα με διάρκεια 1 ώρα (σταθερή μέρα και ώρα).

  • Ομάδες ψυχαγωγίας

Η Ομάδα ψυχαγωγίας δίνει την ευκαιρία στα παιδιά με ΔΑΦ, νοητική υστέρηση ,  ΔΕΠ-Υ  να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς χώρους ψυχαγωγίας  (σινεμά, θέατρο , κοινωνικές εκδηλώσεις) και τους κανόνες της εκάστοτε περίστασης. Υλοποιούνται σχεδιασμένα και με την εποπτεία εξειδικευμένων θεραπευτών και όχι μεμονωμένα και χωρίς συγκεκριμένη στοχοθεσία. Οι ομάδες ψυχαγωγίας έχουν συχνότητα 1 ή 2 φορές μηνιαίως με διάρκεια 2-3 ώρες ανάλογα τη δραστηριότητα.

Τα προγράμματα λειτουργούν με την εποπτεία 2 θεραπευτών Ψυχολόγων εξειδικευμένων στη διαχείριση ατόμων με ΕΕΑ.

 

  • Ομάδα Κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με ΔΑΦ

 

Η ομάδα Κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με ΔΑΦ είναι ομάδα που βοηθά στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη κι έκφραση του ατόμου μέσα από την αλληλεπίδρασή του με τα άλλα μέλη, καθώς και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Ειδικότερα, για τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα η αλληλεπίδραση με  συνομήλικους  λειτουργεί ως κίνητρο, ειδικά σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

     Τα παιδιά που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να είναι μεγαλύτερα των 4 ετών, το επίπεδο λόγου τους να είναι μεγαλύτερο από ένα παιδί 4 ετών με φυσιολογική ανάπτυξη λόγου (λειτουργικό λόγο) , με νοητικό δυναμικό ίσο ή υψηλότερο της ελαφριάς νοητικής υστέρησης, να μην εκδηλώνουν έντονη υπερκινητικότητα και να  παρουσιάζουν  ικανοποιητικό βαθμό συνεργασίας.

Υπεύθυνοι προγραμμάτων είναι Ψυχολόγος εκπαιδευμένη στη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και Λογοθεραπεύτρια   με γνώσεις στην ανάπτυξη προφορικού λόγου.

 

  • Ομάδα Κοινωνικό- συναισθηματικής ανάπτυξης για παιδιά τυπικής ανάπτυξης

Η ομάδα κοινωνικό-συναισθηματικής ανάπτυξης αφορά παιδιά τυπικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν κοινωνικά και συναισθηματικά ελλείμματα που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς παράγοντες (μοναχοπαίδια, διαζύγιο , απώλεια οικογενειακού προσώπου, σχολική βία, εσωτερική συστολή). Η συγκεκριμένη ομάδα  έχει βιωματικό χαρακτήρα και προσφέρει  ένα δημιουργικό και ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά, με στόχο την έκφραση των συναισθημάτων και την καλλιέργεια γνωστικών δεξιοτήτων, όπως παρατηρητικότητα, συγκέντρωση, φαντασία και μνήμη.

    Η ομάδα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ο μέγιστος αριθμός παιδιών είναι 5 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 15 ημέρες. Πρέπει να επισημανθεί ότι τα  εργαστήρια είναι ανεξάρτητα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν σε ποιο/α από αυτά θα ήθελαν να συμμετέχουν.

 

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων!!

Πληροφορίες- Κρατήσεις 

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ΄΄Εξέλιξη’’ Λεωνίδου 1, Σπάρτη

Τηλ 2731081050/6978733472

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση