Ο ρόλος της Συμβουλευτικής Γονέων
Ως Συμβουλευτική ορίζεται η διαδικασία που ακολουθεί ο ειδικός, ο οποίος προσφέρει ψυχολογική βοήθεια και στήριξη σε άτομα ή ομάδες, παιδιά ή ενήλικες, προκειμένου να συμβουλέψει, να καθοδηγήσει και να προτείνει εναλλακτικές τακτικές συμπεριφοράς ή εναλλακτικούς τρόπους σκέψhς. Στόχος του συμβούλου- ψυχολόγου είναι να βοηθήσει τον συμβουλευόμενο, ώστε να βελτιώσει την προσωπική του κατάσταση, να ανακουφιστεί από δυσάρεστα συναισθήματα, να επιλύσει κρίσιμες καταστάσεις που μπορεί να βιώνει, να αναπτύξει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τελικά να είναι ικανός να παίρνει μόνος του αποφάσεις.
Όσον αφορά στη Συμβουλευτική Γονέων, πρόκειται για τη συνεργασία των γονέων με τον σύμβουλο-ψυχολόγο με σκοπό την αναγνώριση, την αποδοχή και τη διαχείριση των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί. Τα παιδιά συνήθως δεν γνωρίζουν και δεν είναι ικανά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μόνα τους. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίο να παρακολουθούν ατομικές συνεδρίες, είτε με έναν παιδοψυχολόγο αν πρόκειται για ψυχο -συναισθηματικά προβλήματα, είτε με κάποιο ειδικό παιδαγωγό αν πρόκειται για μαθησιακά προβλήματα, είτε με κάποιον εργοθεραπευτή αν πρόκειται για προβλήματα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων. Η συμβουλευτική με τους γονείς μπορεί να βοηθήσει να αποδεχτούν το παιδί με τις δυνατότητες που έχει και να το στηρίξουν ώστε να βελτιωθεί.
Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση με συνέπεια να δυσκολεύονται και στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας πιο θετικής αυτό-εικόνας που θα επηρεάσει θετικά το παιδί σε όλους τους τομείς.
Επίσης, κατά τη διαδικασία της Συμβουλευτικής, προτείνονται τακτικές και χειρισμοί στους γονείς, οι οποίοι θα βοηθήσουν έμπρακτα τα παιδιά να κατανοήσουν τα όρια τα δικά τους και του περιβάλλοντός τους και να νιώσουν ασφάλεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συναισθηματική τους ωρίμανση και κατά συνέπεια την εξέλιξη τους από «το παιδί πρόβλημα» σε ένα παιδί αυτόνομο, ικανό να προσαρμόζεται και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του.
Συχνά, τα προβλήματα του παιδιού σχετίζονται άμεσα ή προκαλούνται ακόμα, από δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις. Οι γονείς μπορούν να «φέρουν» αυτές τις καταστάσεις στις συναντήσεις συμβουλευτικής, όπου μέσα σε ένα άκρως εμπιστευτικό κλίμα θα διερευνηθούν. Οι γονείς με τη βοήθεια του συμβούλου θα ανακαλύψουν τις αιτίες που πιθανόν προκάλεσαν κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, θα αναγνωρίσουν τις ανάγκες της οικογένειας και θα φτάσουν στην επίλυση των καταστάσεων που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Μιλώντας για Συμβουλευτική, δεν αναφέρεται κανείς σε υποδείξεις και σε μια σειρά συμβουλών τις οποίες οι γονείς θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά γράμμα. Είναι μια σειρά συναντήσεων, όπου οι γονείς μπορούν να συζητήσουν με το σύμβουλο οποιοδήποτε ζήτημα τους απασχολεί σχετικά με το παιδί τους και τη συμπεριφορά του. Ο σύμβουλος, όντας έξω από την οικογένεια, δίνει μια διαφορετική «ματιά» σε αυτά που ακούει και μαζί με τους γονείς προσπαθεί να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του παιδιού και να κατανοήσει το σκοπό του, τι θα ήθελε να πετύχει με αυτή. Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό να δώσει κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές, οι οποίες θα χρησιμεύσουν για την αλλαγή της συμπεριφοράς. Αλλάζοντας οι γονείς τη στάση τους, είναι αναμενόμενο να αλλάξει και το παιδί, δεδομένου ότι η οικογένεια αποτελεί ένα κλειστό σύστημα, του οποίου τα μέλη αλληλοεπιδρούν και δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα από αλλαγές.
Η Συμβουλευτική Γονέων γίνεται με συχνότητα δύο συναντήσεων το μήνα συνήθως , ενώ καλό θα ήταν να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από Ψυχολόγους, εξειδικευμένους στη συμβουλευτική. Αποτελεί μια διαδικασία που ακολουθεί συγκεκριμένες τεχνικές και καλό να μη γίνεται από άλλες ειδικότητες εξειδικευμένες σε παιδιά, όπως λογοθεραπευτές ή ειδικούς παιδαγωγούς.
Κοκκινάκου Νέλλη
Σύμβουλος –Ψυχολόγος
Συνεργάτης του κέντρου «Εξέλιξη»