Τα όρια στα παιδιά φωτίζουν το καλοκαίρι μας!

Τα καλά όρια πλάθουν ευτυχισμένα παιδιά…

Τα όρια…μπορεί κανείς να μιλά για αυτά μέρες! Τα όρια αφορούν όλους μας και υπάρχουν παντού. Χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να είμαστε λειτουργικοί, να συνεργαζόμαστε, να οργανωνόμαστε και να είμαστε αποδοτικοί. Τα όρια δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να συνυπάρξει με τους συνανθρώπους του, να αντλεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ασφάλεια, να εξελίσσεται και να δημιουργεί.

 

Ο τρόπος που ένας γονιός ορίζει, διατυπώνει και επικοινωνεί τα όρια, είναι πολύ σημαντικός.Το μεγαλύτερο δώρο, μετά την αγάπη μας!!

 

Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν ότι τα  όρια  είναι σημαντικά, αλλά δυσκολεύονται πραγματικά στο να τα θέσουν και να τα τηρήσουν γιατί:

-Φοβούνται μη «χάσουν» την αγάπη του παιδιού τους.

-Ανησυχούν μην περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης και το πνεύμα του.

-Δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους κανόνες πειθαρχίας που δέχτηκαν οι ίδιοι ως παιδιά από τους γονείς τους.

-Απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι και τις ελάχιστες ώρες που περνούν μαζί τους δεν θέλουν να βάζουν κανόνες πειθαρχίας.        

Η οριοθέτηση είναι πρώτα απ’όλα ζήτημα σχέσης γονέα- παιδιού!!

Το καλοκαίρι με το άρωμα των διακοπών και τη χαλαρή διάθεση που υπάρχει μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο και το είδος των ορίων που βάζουμε στα παιδιά!

  • Οι γονείς με το κλείσιμο των σχολείων καλούνται να συναναστραφούν τα παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον χειμώνα. Ποια είναι η θέση ως παιδαγωγοί των παιδιών μας, τα οποία καθ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τηρούν όρια και σχολικούς κανόνες. Τι γίνεται τώρα στις διακοπές;  Ερωτήματα που βασανίζουν τους γονείς!!
  • Όλοι οι γονείς σκέφτονται ,,,
  • Ποια είναι τα όρια που θέτουμε στα παιδιά μας τώρα που δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο; Ποιες είναι οι εμπειρίες που θα τα βοηθήσουν να προωθήσουν το γνωστικό και συναισθηματικό τους επίπεδο;
  • «Η παραλία είναι μεγάλο σχολείο». Ας κρατήσουμε αυτή τη φράση. Αν πηγαίνουμε όλοι μαζί διακοπές έστω για πέντε μέρες, ας έχουμε στο νου την σπουδαία συμβολή μας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας,

Το καλοκαίρι χρειάζεται χαλάρωση με τα όρια να βρίσκονται εκεί για να κάνουν το καλοκαίρι μας ακόμα καλύτερο!

Ας δούμε λοιπόν !! Πρακτικές συμβουλές για ένα όμορφο καλοκαίρι!

  • Νο 1: Ας οργανώσουμε τις διακοπές μας έτσι ώστε να βρεθούμε καλύτερα οι γονείς , επικοινωνία ζευγαριού και παρουσία τους ως πρότυπο στη ζωή του παιδιού! Απαραίτητη η  συμφωνία γονέων για τη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά!
  • Νο 2: Στις διακοπές είναι καλή στιγμή να κοπεί η πάνα, το μπιμπερό, η πιπίλα ή ο ύπνος με τα παιδιά. Διάστημα για να είμαστε σταθεροί.  Το τρίπτυχο της επιτυχίας!! Συνέπεια- σταθερότητα- ευελιξία: Τα παιδιά κατανοούν και δέχονται τα όρια μόνο όταν αυτά είναι σαφή, σταθερά και αναγνωρίσιμα.
  • Νο 3: Οι διακοπές είναι καλή περίοδος για να εμφυσήσουμε το εσωτερικό κίνητρο στα παιδιά μας , να μάθουμε τι τους αρέσει, σε τι είναι καλοί, ποιες ικανότητες διαθέτουν. Ακούστε και παίξτε με τα παιδιά σας με κανόνες και όρια!!
  • Νο 4: όρια στη τηλερόραση , τον υπολογιστή και τα tablet. Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη! Ο κανόνας λέει τα εξής:  «όχι τηλεόραση πριν από τα τρία χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα έξι, καθόλου internet πριν από τα εννέα χρόνια, και καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12». 

Πώς να οργανώσουμε το χρόνο με την οθόνη το καλοκαίρι με τα παιδιά μας! Κάντε ένα πλάνο και οργανώστε τον χρόνο που το παιδί σας βλέπει τηλεόραση, dvd ή παίζει κάποιας μορφής ηλεκτρονικού παιχνιδιού.  Επιλέξτε από την αρχή με τι θα ασχοληθεί το παιδί και για πόση ώρα, όπως θα κάνατε και για κάποια άλλη δραστηριότητα.Εντάξτε τα ΜΜΕ στην οικογενειακή ζωή. Δέστε μαζί με τα παιδιά μια ταινία, συζητήστε για όσα βλέπουν, ακούν και διαβάζουν, παροτρύνετέ τα να σχολιάσουν και να σκεφτούν. 

  • Νο5: Οι διακοπές είναι  για να γεμίζουμε μπαταρίες.

                       ·          Το Καλοκαίρι περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας!!Ακούστε τα και νιώστε τον παλμό τους!!

Μάρθα Ηλιοπούλου

Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος

MASpecialEducation/B.T.E.CEdexcel

Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση