Γίνομαι συγγραφέας…των γιορτών!!!

 

»Χριστούγεννα ήρθαν πάλι..» τραγουδά εδώ και πολλά χρόνια η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Δέσποινα Βανδή και ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου μας »βάζει» στο πνεύμα των Χριστουγέννων!!!

Χριστούγεννα..ίσως η πιο μαγική γιορτή!!!Σχεδόν όλοι την περιμένουμε πώς και πώς!!!Και κάθε χρόνο ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση και το στόλισμα όλο και πιο νωρίς!!!

Είναι λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία να βρεθούμε με τους μικρούς μας φίλους..τα παιδιά μας..και να έρθουμε πιο κοντά!!!Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, όμως εμείς θα επικεντρωθούμε στον εξής έναν: μικροί και μεγάλοι μαζί να γίνουμε συγγραφείς των γιορτών!!!

Ίσως ακούγεται δύσκολο εώς και ακατόρθωτο όμως με τις παρακάτω συμβουλές και δραστηριότητες θα καταφέρετε να δημιουργήσετε και να καθιερώσετε μια ευχάριστη γιορτινή ρουτίνα!!!

Οι βασικές συμβουλές είναι οι εξής:

Αρχικά, χρειάζεστε έναν ήρωα..οποιονδήποτε..έναν άνθρωπο..ένα ζώο..ακόμα και ένα αντικείμενο που μπορεί να..μιλάει..να γελάει..να κινείται..Στη συνέχεια επινοήστε μια κατάσταση για τον ήρωά σας..ένα πλυντήριο που μαγειρεύει το χριστουγεννιάτικο γεύμα..που όμως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τη λύση..την πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με την αποτυχία..συνεχίζει την προσπάθεια..και στο τέλος..έκπληξη..μόνο εσείς μπορείτε να το φανταστείτε!!!

Αν πάλι αυτά σας φαίνεται βουνό από »κουραμπιέδες»..μπορείτε να κάνετε τις παρακάτω δραστηριότητες που θα σας προσφέρουν ξεκαρδιστικά αποτελέσματα!!!

  1. Πάρτε ένα αγαπημένο τραγούδι των παιδιών..κατά προτίμηση χριστουγεννιάτικο..και »αλλάξτε του» τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια!!

π.χ. Χριστούγεννα ήρθαν πάλι, και με πόνεσε το κεφάλι, όλο μιλάνε οι μεγάλοι,ας φάω ένα πορτοκάλι

  1. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο και κάθε μέρα προσθέστε δύο με τρεις προτασούλες δημιουργώντας μία δική σας αστεία ιστορία!!! (Εδώ καλό θα ήταν μία μέρα να γράφετε εσείς και μία τα παιδιά!!)

3.Γίνετε ζαχαροπλάστης-συγγρφέας και γράψτε ο καθένας την ιδανική/φανταστική συνταγή για π.χ. κουραμπιέδες με τα πιο απίθανα υλικά, διαβάστε την  και γελάστε με την ψυχή σας!!!

4.Αγοράστε ή δανειστείτε από την βιβλιοθήκη της περιοχή σας βιβλία κατά προτίμηση χριστουγεννιάτικα ή και όχι (καλύτερα ό,τι αρέσει στο παιδί)..διαβάστε τα και στη συνέχεια βοηθήστε το παιδί να γίνει ο ήρωας του βιβλίου και να γράψει τι θα έκανε το ίδιο το παιδί στη θέση του ήρωα, τι θα άλλαζε αν ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς!!!

  1. Ζωγραφίστε μαζί με το παιδί χριστουγεννιάτικες εικόνες και στην συνέχεια δημιουργήστε μια ιστορία γράφοντας λίγα λόγια κάτω από κάθε εικόνα!!!

Το πιο σημαντικό είναι να περάστε όμορφα με τα παιδιά σας!!!Ακόμα και αν το παιδί αρνηθεί να κάνει κάτι από τα παραπάνω μπορείτε για φέτος να του δώσετε εσείς το παράδειγμα και που ξέρετε του χρόνου ίσως θελήσει να γίνει και ο ίδιος συγγραφέας των γιορτών!!!

 

Καλά Χριστούγεννα!!!

 

 

 

Πηγές:

 

http://dyslexiaathome.blogspot.com/2017/02/to-mikro-sxediagramma-gia-mhttps://www.slideshare.net/fofoka/ss-65789890ia-megalh-istoria-poster-dhttps://gr.pinterest.com/pin/627618898040295894/yslexia.html

http://olympias.lib.uoi.gr/jspui/bitstream/123456789/27723/1/Μ.Ε.%20ΖΑΡΚΑΔΑ%20ΑΛΙΚΗ-ΜΑΡΙΑ%202016.pdf

Δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής

http://archeia.moec.gov.cy/sm/299/paichnidia_dimiourgikis_grafis.pdf

Προτεινόμενο υλικό δημιουργικής γραφής για την υλοποίηση δράσεων

 

 

 

 

Τατσώνα Α. Βικτωρία

Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση