Επαγγελματικός Προσανατολισμός!

Η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η εργασία μεταφράζεται στη πραγματικότητα ως η ταυτότητα του ατόμου, το κοινωνικό του στάτους και διαμορφώνει τόσο το τρόπο που βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας όσο και το τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται στερεότυπα, καθώς άλλη αξία δίνουν, όπως, για παράδειγμα, σ’ έναν γιατρό και άλλη σ’ έναν υδραυλικό. Επιπρόσθετα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η ρευστότητα και η εργασιακή αβεβαιότητα, που υπάρχει, δυσκολεύουν τη λήψη τόσο εκπαιδευτικών όσο και εργασιακών αποφάσεων. Όλα αυτά καθιστούν σημαντική τη συμβολή του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού.

Πιο συγκεκριμένα ο θεσμός του Επαγγελματικού Προσανατολισμού βοηθάει το άτομο:

  • Να αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που είναι σημαντικές, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις επιλογές του.
  • Να προβεί σε ελεύθερες επιλογές εκπαιδευτικών και επαγγελματικών εμπειριών.
  • Να ενημερωθεί για τις μεταγυμνασιακές σχολικές βαθμίδες και κατευθύνσεις, για τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα ή επάγγελμα.
  • Για να αντιληφθεί και να εξετάσει τις κλίσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες του, ώστε να επιλέξει κατεύθυνση ή επάγγελμα.
  • Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο σύμβουλος θα κάνει μια συζήτηση με το μαθητή, θα προσπαθήσει να του δώσει απάντηση σε κάθε απορία, που θα εκφράσει, και με τη χορήγηση εξειδικευμένων εργαλείων και λογισμικών θα τον καθοδηγήσει να επιλέξει την κατάλληλη κατεύθυνση ή το κατάλληλο επάγγελμα για εκείνον.

Σημαντικό είναι να αναφερθούν οι βασικές αρχές που θα πρέπει να έχει στο νου του ο νέος, όταν θα έρθει η στιγμή να επιλέξει τις σπουδές του και οι οποίες είναι:

  • Να πραγματοποιείται προσεκτικά η εξέταση όλων των τμημάτων του πεδίου, που έχουμε επιλέξει, και να μην δίνεται προσοχή μόνο στα τμήματα, που του αρέσουν.
  • Να πραγματοποιούνται οι επιλογές των τμημάτων όχι με κριτήριο τα πόσα μόρια εισαγωγής πρέπει να έχει γράψει ο μαθητής, για να καταφέρει να εισέλθει στην σχολή, αλλά κυρίως με βάση το τι προσφέρει το κάθε τμήμα και τι προοπτικές, που του προσφέρει αυτό.
  • Να αφιερωθεί σημαντικός χρόνος, για να εξεταστεί το κάθε τμήμα.
  • Να ζητούνται διευκρινήσεις από τους ειδικούς, αν υπάρχει κάποια αμφιβολία για τα τμήματα που εξετάζονται.

Η επιλογή επαγγέλματος αποτελεί ορόσημο για κάθε νέο και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στη διαδικασία επιλογής.

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους!

 

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες μας εδώ: https://bit.ly/3Vmj2lI

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 /6978733472

Υποκάταστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ.27310 82009

Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων (Πλησίον Παιδικού Σταθμού): Τηλ. 27320 23421

Site: www.kentro-exelixi.gr

E-mail: [email protected]

Fb: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη

Instagram: kentro_exelixi

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση