Πώς συμπληρώνω το Μηχανογραφικό Δελτίο;

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις τελειώσαν και πλησιάζει σιγά-σιγά η στιγμή που θα κληθείς να συμπληρώσεις το Μηχανογραφικό σου Δελτίο. Παρακάτω, λοιπόν παραθέτουμε ορισμένες βασικές αρχές που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν προβείς στη συμπλήρωσή του:

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν συμπληρώσεις το Μηχανογραφικό σου Δελτίο;

  1. Να έχεις στο μυαλό σου ότι θα πρέπει να ιεραρχήσεις τα τμήματα που θα επιλέξεις με βάση την πραγματική σειρά επιθυμίας σου. Δεν είναι κανόνας ότι πρέπει να ξεκινήσεις από τα υψηλότερα σε μόρια προς τα χαμηλότερα. Αν τα τμήματα που εσύ προτιμάς, είναι πιο χαμηλόβαθμα τοποθέτησε τα πρώτα και μην κάνεις το λάθος να βάλεις πιο πάνω άλλα πιο υψηλόβαθμα που ίσως να σου αρέσουν λιγότερο.
  2. Προσπάθησε να ενημερωθείς επαρκώς για κάθε τμήμα που θα επιλέξεις να βάλεις στο Μηχανογραφικό σου Δελτίο. Θα ήταν καλό πριν επιλέξεις να τοποθετήσεις ένα τμήμα, να γνωρίζεις βασικές πληροφορίες για αυτό (πχ. πρόγραμμα σπουδών κτλ).
  3. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα παρόντα μεταπτυχιακά που κάθε τμήμα προσφέρει, αλλά μην επηρεαστείς για την επιλογή ενός τμήματος από τα μεταπτυχιακά που έχει ή δεν έχει γιατί αυτά μπορεί να έχουν αλλάξει μέχρι να αποφοιτήσεις.
  4. Μην απορρίπτεις τμήματα χωρίς πρώτα να έχεις ψάξει για αυτά, αφού μπορεί με κάποιο τρόπο να σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σου.
  5. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού σου Δελτίου, χτίσε ομάδες επιθυμίας τμημάτων (πχ. αν θέλεις να γίνεις ψυχολόγος, τοποθέτησε στο Δελτίο σου όλες τις σχολές που δίνουν αυτό το επαγγελματικό δικαίωμα με βάση την πόλη της επιθυμίας σου).
  6. Να έχεις στο μυαλό σου την ενδεχόμενη αύξηση ή μείωση των βάσεων και να συμπληρώσεις το Μηχανογραφικό σου Δελτίο σκεπτόμενος και τα δύο σενάρια.
  7. Δώσε μεγάλη βάση στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ειδικά αν οι βαθμολογίες σου κυμαίνονται από μέτρια μέχρι χαμηλά ποσοστά.
  8. Μη στηρίζεσαι στις διάφορες προβλέψεις που αφορούν τις βάσεις, γιατί είναι όντως προβλέψεις και δε σου εξασφαλίζει κανείς ότι θα είναι πραγματικές.
  9. Προετοιμάσου καλά πριν προβείς στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικό σου Δελτίου. Μπορείς να πάρεις τη γνώμη των κοντινών σου ανθρώπων, αλλά μην αφήσεις κανέναν να επηρεάσει το τι εσύ θέλεις πραγματικά.
  10. Τέλος, στις επιλογές τμημάτων που θα κάνεις να συνδυάσεις τόσο τις κλίσεις όσο και τα ενδιαφέροντά σου.

 

Καλή Επιτυχία!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση