Σχολική ετοιμότητα παιδιών Α’ Δημοτικού

Οι ανησυχίες, που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους, όταν πρόκειται να φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού είναι αρκετές και η μετάβαση από την προσχολική στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απλή διαδικασία.

Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο οι γονείς να γνωρίζουν τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού τους, πόσο έτοιμο είναι, δηλαδή, να ανταποκριθεί στις μαθησιακές απαιτήσεις και τους λειτουργικούς κανόνες του νέου σχολείου. Η φοίτησή του στο Δημοτικό δεν είναι μόνο μια διαδικασία, που πρέπει να γίνει, καθώς το παιδί θα πρέπει να πληροί βασικές προϋποθέσεις, πριν ενταχθεί στην σχολική τάξη.

Ο λόγος που έχει αναπτύξει το παιδί είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Με τον λόγο και την ομιλία μπορεί να επικοινωνήσει και να ανταπεξέλθει στις σχολικές απαιτήσεις. Το λεξιλόγιο του παιδιού και η μνήμη του πρέπει να βρίσκονται σε αναλογία με την ηλικία τους. Το παιδί πρέπει να κατανοεί, γιατί βρίσκεται στον συγκεκριμένο χώρο και να μην αναζητά μόνο το οικείο περιβάλλον. Η γρήγορη και εύκολη εξοικείωση είναι στοιχείο ωριμότητας.

Η συναισθηματική ετοιμότητα του παιδιού μπορεί να καθορίσει τη σχολική ετοιμότητα του.  Αυτό σημαίνει ότι το παιδί πρέπει να είναι σε θέση να εκφράσει  τις ανάγκες του και τα συναισθήματα του, όπως, για παράδειγμα, χαρά, λύπη, θυμό, να είναι συνεπές στις εργασίες, να βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τον δάσκαλο, να είναι τακτικό και να μην ξεχνά πράγματα.

Σημαντική πτυχή της σχολικής ετοιμότητας είναι και η κοινωνική. Το παιδί στο σχολείο εντάσσεται σε ομάδες και θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες, που έχουν οριστεί και να λειτουργεί με βάση αυτούς είτε πρόκειται για την διαδικασία του μαθήματος είτε για ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο συμμετέχει. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να δημιουργεί φιλίες και να τις διατηρεί. Σ’ όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, πόσο μάλλον σ’ αυτή τη μικρή ηλικία, η έννοια της φιλίας είναι σημαντική. Η αστάθεια και οι συνεχείς εναλλαγές μπορεί να οδηγήσουν το παιδί στην απομόνωση.

Mε ποιους τρόπους μπορεί να διερευνηθεί;

Το Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου “Εξέλιξη”  παρέχει υπηρεσίες και εξειδικευμένα εργαλεία ώστε να εντοπιστεί ο βαθμός ετοιμότητας ενός παιδιού. Μερικά από τα εργαλεία αυτά είναι: Α’ ΤΕΣΤ, ΦΩΤΑΔΥΣ, ΑΘΗΝΑ ΤΕΣΤ, ΑΚΟΑ, Κριτήριο Αξιολόγησης Γραπτού Λόγου κ.ά), τα οποία εντοπίζουν δυσκολίες σε πολλαπλούς τομείς που αφορούν την κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη, τις γλωσσικές δεξιότητες, τη γνωστική λειτουργία, την ανάγνωση, τη γραφή καθώς και τη σωματική ανάπτυξη και υγεία.

Μέσα από ένα πλήθος πακέτων, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και ενημερωθείτε αξιόπιστα!

Κλείστε το ραντεβού σας μαζί μας!

Φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος: https://bit.ly/4c0VBFw

 

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 / 6978733472

Υποκατάστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ. 27310 82009

Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων (Πλησίον Παιδικού Σταθμού): Τηλ.27320 23421

Site: www.kentro-exelixi.gr

E – mail: [email protected]

Facebook & Instagram: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη

Instagram: kentro_exelixi

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση