ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΗΜΑ! ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ;

Οι μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με τη χαμηλή επίδοση του μαθητή στη μαθηματική ικανότητα και σκέψη, είναι γνωστές με τον όρο ‘δυσαριθμησία’. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Ένωση (2013), ο όρος δυσαριθμησία περιλαμβάνει ένα σύνολο δυσκολιών που σχετίζονται με δυσκολίες  στην επεξεργασία αριθμητικών πληροφοριών, στην εκμάθηση αριθμητικών δεδομένων καθώς και στην εκτέλεση υπολογισμών με ακρίβεια ή ευχέρεια.

Τι γνωρίζουμε γι’αυτή ; ποιες ενδείξεις μας αφυπνίζουν για την ύπαρξή της;

 

Δυστυχώς, επικρατεί άγνοια σχετικά με τη συγκεκριμένη διαταραχή στην Ελλάδα και δεν είναι και εύκολο να διαγνωστεί, καθώς πολλές φορές συνυπάρχει και με κάποια άλλη διαταραχή, όπως είναι η δυσλεξία. Υπάρχουν όμως ενδείξεις που δημιουργούν το προφίλ των μαθητών με δυσαριθμησία. Ποιες είναι αυτές;

  • Το παιδί δυσκολεύεται στην κατάκτηση της έννοιας του αριθμού
  • Δυσκολεύεται να ανακαλέσει αριθμητικά δεδομένα
  • Εντοπίζεται αδυναμία κατά την εκτέλεση πράξεων
  • Δεν του είναι εύκολο να αναγνωρίσει την πράξη ή τις πράξεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος
  • Ακόμη και όταν μελετάει και κάνει συχνή εξάσκηση δεν φαίνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα

Με ποιο τρόπο μπορώ να βοηθήσω το παιδί;

Η δόμηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος παρέμβασης από τον ειδικό παιδαγωγό, οργανωμένου με τέτοιο τρόπο που θα στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτωνστις οποίες το παιδί μειονεκτεί, καθώς και η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος μπορούν να επιφέρουν σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί να μετατρέψει τις αδυναμίες του σε δυνατότητες.

Ας μην ξεχνάμε πως… όταν ένα παιδί παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι επειδή ‘δεν ξέρει’ ή ‘δεν μπορεί να μάθει’, απλά ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ…!

 

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση