Χρησιμοποίησε τη μνήμη σου

Το σύστημα του ρωμαϊκού δωματίου είναι μια τεχνική απομνημόνευσης. Σύμφωνα με αυτή, το άτομο που θέλει να απομνημονεύσει μια πληθώρα αντικειμένων, φαντάζεται ένα νοητό δωμάτιο γεμάτο από αντικείμενα τα οποία αντιστοιχίζονται σε συγκεκριμένες πράξεις, αισθήματα και προβληματισμούς. Ο άνθρωπος καλείται να απομνημονεύσει το δωμάτιο αυτό καθώς και την ακριβή σειρά με την οποία είναι τοποθετημένα τα αντικείμενα ώστε να του είναι εύκολο στη συνέχεια να τα ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή του είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα ένα δωμάτιο με ένα κρεβάτι χωρίς σεντόνια θα μπορούσε να του θυμίσει πως πρέπει να αγοράσει σεντόνια. Κατ’ αυτό τον τρόπο όχι μόνο εξασκεί την μνήμη του αλλά διευρύνει και την φαντασία του, η οποία είναι άκρως απαραίτητη σε κάθε τεχνική απομνημόνευσης.

Η αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτής οφείλεται στο ότι το δωμάτιο γεμίζεται από αντικείμενα που ικανοποιούν την αισθητική του ανθρώπου με αποτέλεσμα η απομνημόνευση να γίνεται ευκολότερη και πιο απολαυστική. Ένα πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι γεμίζοντας το δωμάτιο και αποστηθίζοντας μια πληθώρα αντικειμένων το υποσυνείδητο λειτουργεί έτσι ώστε να βρίσκει τρόπους να τα συγκρατήσει.

Για να αρχίσει κανείς να εξασκείται στην τεχνική του ρωμαϊκού δωματίου θα πρέπει πρώτα να επιλέξει προσεκτικά 10 αντικείμενα που θέλει να αποστηθίσει. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα τοποθετήσει μέσα στο φανταστικό του ρωμαϊκό δωμάτιο και τέλος να κάνει νοητές βόλτες μέσα σε αυτό ώστε να βλέπει τα πράγματα στις σωστές θέσεις οι οποίες θα του αφυπνίσουν όλες τις αισθήσεις (αφή, όραση, οσμή) χρησιμοποιώντας έτσι ολόκληρη την έκταση των εγκεφαλικών ιδιοτήτων του. Στην συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στα 20, 30, 40 αντικείμενα ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει «χώρο» για αντικείμενα στο δωμάτιο και να δοκιμάσει τα όριά του.

Tony Buzan

Χρησιμοποίησε τη μνήμη σου, BBC,2003

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση