Χριστουγεννιάτικα…Πειράματα!!!

Η ιπτάμενη γιρλάντα!

Θα χρειαστείς:

 • Ένα μπαλόνι
 • Μερικά κομματάκια από μια γιρλάντα του χριστουγεννιάτικου δέντρου

 

Φούσκωσε το μπαλόνι και στη συνέχεια τρίψε το μπαλόνι πάνω στη μπλούζα σου.

Από τη γιρλάντα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πάρε μερικά κομματάκια και κράτησέ τα πάνω από το μπαλόνι. Στη συνέχεια άφησε τη γιρλάντα και παρατήρησε. Η γιρλάντα πετάει! Προσπάθησε να κάνεις τη γιρλάντα να πετάει όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς!

 

Εξήγηση:

Καθώς τρίβεις το μπαλόνι στη μπλούζα σου, αυτό φορτίζεται αρνητικά. Η γιρλάντα είναι πλαστική κι επομένως τα μόριά της πολώνονται και απωθούνται από τα αρνητικά φορτία του μπαλονιού. Έτσι η γιρλάντα απομακρύνεται προς τα πάνω και τελικά ισορροπεί.

 

 

 

 

 

 

 


 

Γιατί το κερί σβήνει όταν το φυσάμε;

Για το πείραμα θα χρειαστείς:

 • 2 πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως
 • 1 κερί μικρό μέσα σε γυάλινο δοχείο (είναι σημαντικό να μην είναι μεγάλο το δοχείο)
 • 1 κουταλάκι σόδα
 • Λίγο ξύδι

Ανακάτεψε στο ένα πλαστικό ποτήρι τη σόδα και λίγο ξύδι και άφησε το να ηρεμήσει.

Όταν η αντίδραση ολοκληρωθεί, προσεκτικά ρίξε το διάφανο αέριο που παράγεται στο δεύτερο πλαστικό ποτήρι. Πρόσεχε πολύ να μη χυθεί το υγρό στο νέο ποτήρι.

(Μέχρι αυτό το σημείο θα γυρίσεις το πρώτο ποτήρι)

 

Θα φανεί σαν να μη ρέει τίποτα.

 

Τώρα ανέτρεψε το ποτήρι με το αέριο πάνω από το κερί ώστε το αέριο να πέσει μέσα στο δοχείο με το κερί.

 

Τι παρατηρείς;               (Το κερί έσβησε)

 

Εξήγηση: η φωτιά είναι απλά οξυγόνο σε υψηλή θερμοκρασία.

Η χημική αντίδραση της σόδας με το ξύδι παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είναι αέριο άχρωμο και άοσμο. Συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να το δεις ή να το μυρίσεις. Καθώς ανατρέπεις το ποτήρι πάνω από το κερί, το διοξείδιο του άνθρακα ρέει μέσα στο δοχείο με το κερί και σαν αέριο βαρύτερο από το οξυγόνο παίρνει τη θέση του οξυγόνου. Έτσι το κερί δεν έχει πλέον αρκετό οξυγόνο ώστε να κάνει καύση και να διατηρήσει τη φλόγα, οπότε το κερί σβήνει. Αντίστοιχα όταν φυσάς το κερί το διοξείδιο του άνθρακα της εκπνοής σου σβήνει το κερί.

Πείραμα στατικού ηλεκτρισμού

Θα χρειαστείς:

 • 4 κομμάτια σελοτέιπ περίπου 15 εκατοστών το κάθε ένα
 • Μια πλαστική επιφάνεια

Πείραμα 1

Κόλλησε τα 2 κομμάτια σελοτέιπ πάνω στην πλαστική επιφάνεια και στη συνέχεια ξεκόλλησέ τα απότομα. Προσπάθησε να τα πλησιάσεις. Τι παρατηρείς; (τα 2 κομμάτια απωθούνται)

Εξήγηση:

Καθώς ξεκολλάς τα δυο κομμάτια απότομα, ηλεκτρόνια φεύγουν από την πλαστική επιφάνεια και πηγαίνουν στα κομμάτια σελοτέιπ. Έτσι αυτά φορτίζονται αρνητικά και τελικά απωθούνται μεταξύ τους

 

Πείραμα 2

Κόλλησε τα δυο κομμάτια σελοτέιπ μεταξύ τους και στη συνέχεια ξεκόλλησέ τα απότομα. Πλησίασε τα δυο κομμάτια σελοτέιπ. Τι παρατηρείς; (τα δυο κομμάτια έλκονται)

Εξήγηση:

Καθώς ξεκολλάς τα δυο κομμάτια μεταξύ τους, ηλεκτρόνια φεύγουν από το ένα κομμάτι και πηγαίνουν στο άλλο. Έτσι αυτά φορτίζονται αντίθετα και επομένως έλκονται μεταξύ τους.

 

 

Διάχυση του μελανιού

Υλικά που θα χρειαστείς:

 • 1 πιάτο βαθύ
 • Λίγο γάλα
 • Μελάνι κόκκινο και πράσσινο
 • Σαπούνι υγρό
 • Μια μπατονέτα

Στο βαθύ πιάτο ρίξε λίγο γάλα μέχρι να καλυφθεί η κάτω επιφάνειά του. Στη συνέχεια ρίξε μια σταγόνα μελάνι μέσα στο γάλα και περίμενε 5 δευτερόλεπτα παρατηρώντας το. Ρίξε διάφορα χρώματα από μελάνι και παρατήρησε.

Με τη μπατονέτα πάρε λίγο από το υγρό σαπούνι και απαλά ακούμπησε το μελάνι μέσα στο πιάτο. Τι παρατηρείς;

Επανέλαβε και στα υπόλοιπα χρώματα.

 

Εξήγηση:

Το μελάνι από μόνο του διαχέεται μέσα στο γάλα αλλά ο ρυθμός διάχυσης είναι μικρός. Καθώς τοποθετείς σαπούνι στο μελάνι, ο ρυθμός διάχυσης αυξάνεται απότομα και το μελάνι διαχέεται πολύ γρήγορα μέσα στο γάλα.

 

 

Φύσηξε τη φλόγα… και τράβατη προς το μέρος σου

Θα χρειαστείς:

 • 1 κερί αναμένο
 • 1 κομμάτι σκληρό χαρτόνι

Άναψε το κερί και φύσηξε το απαλά. Παρατηρείς όπως είναι λογικό τη φλόγα να απομακρύνεται.

Τώρα κράτησε το κομμάτι με το χαρτόνι κάθετα στη μέση της απόστασης του στόματός σου με το κερί και φύσηξε δυνατά. Τι παρατηρείς;

(η φλόγα πλησιάζει προς το μέρος σου)

 

Εξήγηση:

Καθώς φυσάς, ο αέρας περνάει πάνω και κάτω από το χαρτόνι με μεγάλη ταχύτητα και δημιουργούνται δίνες αέρα. Αυτές μικραίνουν την πίεση του αέρα ανάμεσα στη φλόγα και το χαρτόνι κι έτσι η φλόγα έρχεται προς το μέρος μας.

 

 

Η τηλεμεταφερόμενη φωτιά!

Θα χρειαστείς:

 • Ένα κερί
 • Σπίρτα για να ανάψεις το κερί

 

Υπό την επίβλεψη των γωνιών σου, άναψε το κερί και άφησέ το μερικά δευτερόλεπτα να κάψει.

Μόλις το κεράκι κάψει περίπου μισό λεπτό, άναψε ένα δεύτερο σπίρτο και φύσα το κερί να σβήσει. Αμέσως πλησίασε το αναμμένο σπίρτο στον καπνό του κεριού και παρατήρησε τη φωτιά που μεταφέρεται στο κερί!

 

Εξήγηση:

Ο καπνός περιέχει χημικές ουσίες που είναι ακόμη έφλεκτες όσο η θερμοκρασία τους είναι υψηλή (κοντά στο κερί). Έτσι η φωτιά μεταφέρεται στο κερί και πάλι.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση