ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΛΙΜΑ

Τα χριστούγεννα φτάνουν….Τα σχολεία κλείνουν….Οι διακοπές ξεκινούν…..Τα παιδιά μας έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες…Κάπως έτσι μας δίνεται κι εμάς στους γονείς η δυνατότητα να εμπλέξουμε τα παιδιά μας σε γλωσσικές γιορτινές δραστηριότητες που αναπτύσσουν το λόγο χωρίς να το καταλάβουν ούτε τα παιδιά αλλά ούτε κι εμείς οι ίδιοι και να είναι το ίδιο διασκεδαστικό για όλους μας….

Τι μπορώ λοιπόν να κάνω με το παιδί μου:

  • Ηχητικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια όπως ένας Άγιος Βασίλης (χο χο χο…) Ας μιμηθούμε τον Άγιο Βασίλη. (για μικρές ηλικίες).
  • Δημιουργία χριστουγεννιάτικων κοινωνικών ιστοριών με στόχο την ανάκληση λέξεων στόχων ( Ο Άγιος Βασίλης έρχεται και φέρνει πολλά ……………….(δώρα) στα …………..(παιδιά). Τα αφήνει κάτω από το …………………… ……………….(χριστουγεννιάτικο δέντρο). Τα παιδιά ξυπνούν το ……………(πρωί) και ………….(ανοίγουν) τα δώρα τους.
  • Τραγουδάμε μαζί με το παιδί χριστουγεννιάτικα τραγούδια στολίζοντας παράλληλα το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Φυσικά <<επειδή δεν ξέρουμε καλά το τραγούδι>>κάνουμε ορισμένα λάθη κι έτσι αφήνουμε το παιδί να μας διορθώσει.
  • Παρακολουθούμε μαζί του την αγαπημένη του χριστουγεννιάτικη ταινία…όταν τελειώσει ,κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με την πλοκή του έγου,τι του έκανε εντύπωση, τι θα άλλαζε, τι διαφορετικό τέλος θα έδινε σ αυτό. Ύστερα μπορεί να αναδιηγηθεί την ιστορία αυτή σε κάποιο οικείο πρόσωπο που δεν παρακολούθησε μαζί του την ταινία.
  • Παιχνίδια ρόλων( μοιράζουμε ρόλους, κάποιος θα κάνει τον Άγιο Βασίλη, κάποιος θα κάνει τη μαμά ,κάποιος τον μπαμπά. Δημιουργούμε ένα σκετσάκι και διασκεδάζουμε όλοι μαζί.
  • Βιωματικά γεγονότα( Βόλτα στη στολισμένη πόλη μας) να μας αναδιηγηθούν τα γεγονότα που συνέβησαν στην βόλτα τους.
  • Γράμμα στον Άγιο Βασίλη.(Ας γράψουμε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη ή τι θα έλεγες στον Άγιο Βασίλη αν ποτέ τον συναντούσες από κοντα;)
  • Συνταγές ( ζητάμε την βοήθεια των παιδιών μας ζητώντας από τα παιδιά μας να διαβάσουν τις συνταγές από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά που θα φτιάξουμε)

Με αυτόν τον  τόσο απλό τρόπο και άλλους πολλούς δίνουμε έμμεσα την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν φυσικά δεξιότητες λόγου  μέσα σε ένα ευχάριστο για όλους μας γιορτινό χριστουγεννιάτικο κλίμα !!!! Όμορφα Χριστούγεννα σε όλους!!

 

 

Η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Μπούγα Παναγιώτα

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση