ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δυστυχώς, η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό κοινωνικό φαινόμενο και εμφανίζεται σε διάφορες μορφές. Όταν μιλά κανείς, δηλαδή, για παιδική κακοποίηση, μπορεί να αναφέρεται στην σεξουαλική βία, στη σωματική βία, στην ενδοοικογενειακή βία και στην παραμέληση. Τα παιδιά χρειάζονται φροντίδα και μία ζωή γεμάτη από χαμόγελα. Οι παρακάτω βιβλιοπροτάσεις είναι ιδανικές για την πρόληψη των διαφόρων μορφών κακοποίησης των παιδιών και αποτελούν χρήσιμα εργαλεία ευαισθητοποίησης απέναντι στο συγκεκριμένο κοινωνικό φαινόμενο.

Η πρώτη βιβλιοπρόταση είναι το βιβλίο: «Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!»

Ποιος είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ο σκοπός του βιβλίου είναι η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με το δικαίωμά τους να λένε ΟΧΙ σε ό,τι τα ενοχλεί σε σχέση με το σώμα τους και να μάθουν να σέβονται τα όρια της ιδιωτικότητας των προσωπικών χώρων. Αποτελεί, επίσης, χρήσιμο διδακτικό εργαλείο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αφού τους βοηθά ως προς την κατανόηση των τρόπων με τους οποίους μπορούν να μεταδώσουν το περιεχόμενο και τις μορφές σεξουαλικής κακοποίησης που υπάρχουν, προκειμένου τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και προετοιμασμένα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 12 ετών, αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η δεύτερη βιβλιοπρόταση είναι το βιβλίο: «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις»

Ποιος είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ο σκοπός του βιβλίου είναι να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουν με τα παιδιά τους για θέματα που αφορούν το σώμα και τα γεννητικά όργανα και να τους δείξει πώς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά κανόνες συμπεριφοράς που αφορούν την ανθρώπινη επαφή μέσα από ιστορίες, παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης παιδικής ηλικίας, γονείς, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους.

Η τρίτη βιβλιοπρόταση είναι το βιβλίο: «Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ!»

Ποιος είναι ο σκοπός του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ο σκοπός του βιβλίου είναι να ενδυναμώσει ψυχολογικά τα παιδιά, μιλώντας τους για τη σωματική ασφάλεια, τα συναισθήματα, τα ασφαλή και μη ασφαλή αγγίγματα, τα απόκρυφα μέρη του σώματος, τη διαφορά ανάμεσα σε μυστικά και εκπλήξεις, τη συγκατάθεση και τις σχέσεις που διέπονται από σεβασμό.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε γονείς, παιδαγωγούς και όσους ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών.

Καταλήγοντας, συζητήστε με τα παιδιά σας για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης, λύστε όλες τις απορίες τους και ενδυναμώστε τα έτσι ώστε να λένε ΟΧΙ σε ό,τι τα ενοχλεί σε σχέση με το σώμα τους. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους και βοηθήστε τα να μάθουν να διαχειρίζονται ανεπιθύμητες συμπεριφορές, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥ «ΕΞΕΛΙΞΗ»

Κεντρικό Κατάστ.: Λεωνίδου 1 / 27310-81050

Υποκ/μα: Λεωνίδου 40 / 27310-82009

Υποκ/μα: Μολάων Πλησίον Παιδικού Σταθμού 2732023421

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση