Γιορτές και Παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες τις γιορτές;

Οι γιορτές συνοδεύονται με χρώματα, φώτα και στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης. Τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν προγράμματα και σχολικές απαιτήσεις. Βέβαια, τα παιδιά με ΕΕΑ βιώνουν μία σημαντική διαφοροποίηση στο πρόγραμμα και στις συνήθειές τους, που μπορεί να τα επηρεάσει.

Ειδικότερα, η έλλειψη σταθερού πλαισίου και η απώλεια της ρουτίνας μπορεί να ασκήσει αρνητική επίδραση στα παιδιά με ΕΕΑ. Είναι σημαντικό, λοιπόν, τόσο οι γονείς όσο και οι φροντιστές των παιδιών να πραγματοποιήσουν μία σειρά από ενέργειες για την καλύτερη προσαρμογή τους στις αλλαγές.

Πώς να τα βοηθήσουμε για την ομαλή προσαρμογή στις γιορτές;

Οι γιορτές είναι ευκαιρία για να ενισχύσουμε τις δεξιότητες και τις ικανότητες των παιδιών. Παρακάτω, προτείνονται ορισμένες δημιουργικές δραστηριότητες προς αξιοποίηση την περίοδο των γιορτών.

  • Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώσουμε τις ημέρες των διακοπών. Για παράδειγμα: Πότε θα σταματήσει και θα αρχίσει ξανά το σχολείο; Επίσης, μπορούμε να σημειώσουμε τις πιο σημαντικές ημέρες, όπως την 25η Δεκεμβρίου και να εξηγήσουμε τι συμβαίνει εκείνη την ημέρα.

Η έννοια της αρχής και του τέλους βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις.

  • Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει η χρήση οπτικοακουστικών υλικών (βίντεο, κάρτες) και κοινωνικών ιστοριών (social stories). Μπορούμε να δείξουμε εικόνες με τον Άγιο Βασίλη, με δεντράκια και ιστορίες με Χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσουμε το παιδί να κατανοήσει τι γίνεται και για ποιο λόγο. Τι πιο όμορφη εικόνα, από το να βρίσκεται όλη η οικογένεια μπροστά από την τηλεόραση βλέποντας Χριστουγεννιάτικα;

Θυμηθείτε ότι αυτές οι μικρές στιγμές αξίζουν στη ζωή μας.

  • Επιπλέον, μία καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για την προετοιμασία που θα κάνουμε, δηλαδή πότε θα στολίσουμε το δέντρο ή θα στολίσουμε το σπίτι γενικά, εάν θα περιμένουμε κόσμο ή ακόμα αν θα ακούσουμε μουσική δυνατά.

Η οργάνωση του χρόνου της ημέρας βοηθά πολύ και καταπολεμά το άγχος και την ανασφάλεια που πιθανόν αισθάνεται το παιδί μας.

  • Το στολισμένο δέντρο με τα πολλά λαμπάκια που αναβοσβήνουν, οι πολύχρωμες μπαλίτσες και η μουσική, μπορεί σε εμάς να είναι ό,τι πιο όμορφο έχουμε τη δυνατότητα να αντικρίσουμε ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού μας. Για ένα παιδί με αυτές τις δυσκολίες, όμως, μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Για τον λόγο αυτό, θα ήταν θετικό να ξεκινήσουμε μία προετοιμασία. Για παράδειγμα, μπορούμε να αγοράσουμε ή ακόμη και να φτιάξουμε τα στολίδια μαζί με το παιδί χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Έτσι, θα γίνουμε όλοι μέρος της διαδικασίας.

Φυσικά, θα γίνει πιο διασκεδαστικό για όλους μας!

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, τις γιορτές με παιδιά με ΕΕΑ;

  • Να περάσουμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί.
  • Να δοθούν ευκαιρίες για αλληλεπίδραση.
  • Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα ενδιαφέροντά τους.
  • Να συμμετέχουμε σε εξωσχολικές δραστηριότητες και σε κοινές εμπειρίες.
  • Να καλλιεργήσουμε τις δεξιότητες καθημερινής ζωής στην πράξη.
  • Να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη λειτουργικών δεξιοτήτων για το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Να εντάξουμε στη ζωή μας δραστηριότητες που προσφέρουν ψυχαγωγία, διασκέδαση και εμπειρίες γεμάτες χαρά.

Μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαύσουμε τις γιορτινές αυτές μέρες, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο!!!!

  Το Κέντρο Αγωγής Παιδιού και Εφήβου «Εξέλιξη» σάς εύχεται Καλές Γιορτές!!!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση