Γονιός: Το δυσκολότερο «επάγγελμα»

Ο ρόλος των ομάδων γονέων

 

Οι γονείς έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντήσουν και με δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού ενώ καλούνται να του προσφέρουν ασφάλεια, αγάπη και ψυχική ηρεμία, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Το «επάγγελμα» του γονέα είναι από τα πιο δύσκολα, γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχή «επιμόρφωση», εγρήγορση και ενίσχυση. Σε αυτό συντελεί η εξέλιξη της ψυχολογίας και των ανθρωπιστικών σπουδών, οι οποίες εισάγουν συνεχώς νέα δεδομένα, όπως και νέες τεχνικές και τακτικές διαπαιδαγώγησης, τις οποίες οι γονείς καλούνται να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν. Οι γονείς είναι οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί παιδαγωγοί του παιδιού, υπεύθυνοι για την εξέλιξή τους, χωρίς ωστόσο, να μπορούν να διδαχθούν από κάποιον τον τρόπο.

Οι ομάδες γονέων, λοιπόν, δημιουργήθηκαν με σκοπό  τη στήριξη  των γονέων στο δύσκολο, καθημερινό τους ρόλο. Πρόκειται για μια ομάδα που συζητά με τη βοήθεια ειδικευμένου συντονιστή-ριας, θέματα σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών. Οι ομάδες γονέων έχουν προληπτικό χαρακτήρα, με στόχο την υποστήριξη και καθοδήγηση της οικογένειας και των μελών της, τα οποία καλούνται να αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα σύστημα. Οι ειδικοί ενημερώνουν τους γονείς σχετικά με νέα δεδομένα σύμφωνα με έρευνες και νεότερη βιβλιογραφία ενώ τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Έχουν, έτσι την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άλλους γονείς, οι οποίοι είναι σε θέση να κατανοήσουν καθώς πιθανόν βιώνουν ίδιες καταστάσεις. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα γίνεται ευκαιρία για μοίρασμα εμπειριών ανάμεσα σε γονείς, οι οποίοι μπορεί να δρουν και να πράττουν σύμφωνα με το ένστικτό τους αλλά ταυτόχρονα αναζητούν και τη γνώση.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του ειδικού – συμβούλου και συντονιστή της ομάδας, ο οποίος μέσω βιωματικών ασκήσεων και παραδειγμάτων, τα οποία οι γονείς «φέρνουν» στις συναντήσεις, προτείνει εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης και τεχνικές, με σκοπό την ενίσχυση και βελτίωση του γονεϊκού ρόλου. Σε κάθε συνάντηση ορίζει ένα συγκεκριμένο θέμα που θα συζητηθεί, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες  των γονέων.

Η συμμετοχή των γονέων στις ομάδες, συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με τα παιδιά αλλά και τους συντρόφους τους, στην καλύτερη επικοινωνία, στην κατανόηση καθώς και την έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι ομάδες γονέων δεν αφορούν μόνο τις μητέρες των παιδιών αλλά και τους μπαμπάδες!

 

Κοκκινάκου Νέλλη

Σύμβουλος-Ψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου «Εξέλιξη»

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση