Διασκέδαση και μάθηση …. στο σπίτι!

Διασκέδαση και μάθηση …. στο σπίτι!

Το καλοκαίρι έφτασε και τα σχολεία έκλεισαν. Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια και χαρά για τις καλοκαιρινές διακοπές. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι γονείς εργάζονται ή δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές και τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι; Και τότε προκύπτει το εξής ερώτημα: « Πώς μπορώ να τα απασχολήσω δημιουργικά»;

  1. Μετατρέψτε το παιδικό δωμάτιο σε κατασκήνωση. Στήστε σκηνές από σεντόνια, δημιουργήστε εμπόδια από μαξιλάρια και γωνιές δραστηριοτήτων, όπως γωνιά ανάγνωσης, ζωγραφικής, κατασκευών. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά απασχολούνται, διασκεδάζουν και μέσα από τις γωνιές δραστηριοτήτων μαθαίνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους.
  2. Διοργανώστε βραδιές κινηματογράφου. Ορίστε μία μέρα την εβδομάδα που θα συγκεντρώνεστε όλοι μαζί και θα παρακολουθείτε μία ταινία που θα την έχετε επιλέξει όλοι μαζί. Τα παιδιά αποκτούν ερεθίσματα, έρχονται σε επαφή με την τέχνη και μαθαίνουν την αξία της συλλογικής απόφασης.
  3. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. Ενισχύονται οι δεξιότητες μνήμης, αντίληψης, συγκέντρωσης και μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες.
  4. Στήστε τη δική σας πισίνα στο μπαλκόνι. Τα παιδιά διασκεδάζουν και έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι στη θάλασσα.
  5. Ορίστε βραδιές φίλων. Κανονίστε με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας ένα βράδυ την εβδομάδα που θα συγκεντρώνεστε όλοι μαζί για να αλληλεπιδρούν τα παιδιά. .
  6. Καθαρίστε μαζί το σπίτι. Διοχετεύουν την ενέργειά τους, μαθαίνουν τη συνεργασία και αντιλαμβάνονται τη σημασία της ανάληψης ευθυνών.
  7. Φτιάξτε το δικό σας μποστάνι στο μπαλκόνι ή στον κήπο (εάν υπάρχει). Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και την αξία της υγιεινής διατροφής.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ξεκούρασης, της χαλάρωσης, της ξεγνοιασιάς, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την οικογένεια. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας, συμβάλλετε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και βοηθήστε τα να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες.

 

Η παιδαγωγός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Νίνου Ευγενία

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση