«Δυσλεξία… Μύθοι και Αλήθειες»

Κολάζ φωτογραφιών από παρέμβαση σε παιδί με δυσλεξία στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού και Εφήβου «Εξέλιξη»

Διανύουμε τον 10ο μήνα του χρόνου, τον Οκτώβριο, μήνας ο οποίος είναι αφιερωμένος στη δυσλεξία. Η δυσλεξία εντάσσεται στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και συχνά αντιμετωπίζεται από πλήθος ανθρώπων με ιδιαίτερο τρόπο, πιστεύοντας ορισμένα αναληθή στερεότυπα για τα άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες. Πάμε να δούμε ορισμένους μύθους, συνοδευόμενους από τις αλήθειες τους:

Μύθος: «Τα άτομα με δυσλεξία παρουσιάζουν νοητική καθυστέρηση και δεν είναι έξυπνα»

Αλήθεια: Ένα άτομο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με μαθησιακές δυσκολίες εάν δεν έχει φυσιολογική νοημοσύνη. Πολλοί δυσλεξικοί είναι ιδιαίτερα ευφυείς και μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη δυσλεξία είναι ο Albert Einstein, ο Pablo Picasso, ο John Lennon, ο Scott Fitzgerald κ.ά.

Μύθος: «Τα άτομα με δυσλεξία βλέπουν ανάποδα»

Αλήθεια: Η δυσλεξία δεν αποτελεί πρόβλημα που σχετίζεται με την όραση, αλλά σχετίζεται με το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την οπτική πληροφορία που δέχεται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Μύθος: «Τα άτομα με δυσλεξία δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν»

Αλήθεια: Με την κατάλληλη καθοδήγηση και παρέμβαση, οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν καταπληκτικά.

Μύθος: «Η δυσλεξία δεν εντοπίζεται σε παιδιά μικρής ηλικίας, όσο πιο μεγάλο τόσο καλύτερα»

Αλήθεια: Η δυσλεξία είναι εφικτό να εντοπισθεί από ειδικευμένους εκπαιδευτικούς από τη στιγμή που θα πάει το παιδί πρώτη φορά στο σχολείο. Δεν αργεί να εμφανιστεί ηλικιακά στο παιδί.

Μύθος: «Οι μαθησιακές δυσκολίες- δυσλεξία γίνεται να θεραπευτούν»

Αλήθεια: Η δυσλεξία δεν αποτελεί ασθένεια ώστε να μπορεί να θεραπευτεί. Όμως, αν η παρέμβαση είναι έγκαιρη και έγκυρη, θα είναι αποτελεσματική και το παιδί θα μάθει να διαχειρίζεται τη δυσλεξία του.

 

Ιφιγένεια Κουτσουμπού – Φιλόλογος-Ειδική Παιδαγωγός

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση