Ενισχύοντας την Ψυχική Ανθεκτικότητα του Παιδιού σας Αυτό το Καλοκαίρι

Αλλαγές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, διαδικτυακά μαθήματα, διακοπή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, εγκλεισμός, περίσσιος ελεύθερος χρόνος, πρωτοφανής συναισθηματική ανασφάλεια και ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι λίγες μόνο από τις επιπτώσεις της εποχής του Covid. Η νέα αυτή πραγματικότητα έφερε στο προσκήνιο την έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας και την επιτακτική ανάγκη για την ενίσχυση αυτής.

Τι είναι όμως αυτή η ψυχική ανθεκτικότητα; Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με θετικό τρόπο τόσο τις μικρές όσο και τις μεγάλες δυσκολίες που απειλούν τη λειτουργία, την επιβίωση ή την ανάπτυξή του.

Τα ψυχικά ανθεκτικά παιδιά, χαρακτηρίζονται από περιέργεια, γενναιότητα και εμπιστοσύνη στο ένστικτό τους. Γνωρίζουν τα όριά τους και δε διστάζουν να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους. Αυτό τα ωθεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών, στην επίτευξη των στόχων τους αλλά και στη μελλοντική τους ανεξαρτησία.

Στρατηγικές για την Καλλιέργεια της Ψυχικής Ανθεκτικότητας

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να χτίσουν την ψυχική ανθεκτικότητα μαθαίνοντάς τα να λύνουν τα προβλήματά τους ανεξάρτητα και όχι εμποδίζοντάς τα να έρθουν αντιμέτωπα με αυτά. Τα παιδιά είναι απαραίτητο να βιώσουν αυτές τις καταστάσεις ούτως ώστε να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν και να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Χτίστε μία δυνατή συναισθηματική σύνδεση

Η δυνατή σχέση με το γονέα δίνει στο παιδί τη δύναμη να νιώσει ότι μπορεί να αναζητήσει την καθοδήγηση και την υποστήριξή του όταν τη χρειαστεί αλλά και να καταβάλλει το ίδιο προσπάθειες να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να περάσετε χρόνο με το παιδί σας και να εγκαθιδρύσετε αυτή την υποστηρικτική σχέση που έχει ανάγκη για να μπορέσει να νιώσει άνετα να επικοινωνήσει όλα τα συναισθήματά του. Παίξτε μαζί του, ζωγραφίστε, πάρτε το μια αγκαλιά. Σημασία έχει να είστε δίπλα του, συμβουλεύοντάς το και όχι μπροστά ή πίσω του.

Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες και να τολμήσει

Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν το παιδί να αναλάβει πρωτοβουλίες, να προσπαθήσει και να πειραματιστεί. Όταν τα παιδιά αποφεύγουν το ρίσκο εσωτερικεύουν την ιδέα ότι δεν είναι αρκετά ικανά και δυνατά για να αντιμετωπίσουν μία πρόκληση. Αντίθετα, τα παιδιά που έχουν ενεργό συμμετοχή σε καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να αναπτύσσουν με πιο ορθό τρόπο την έννοια του κινδύνου αλλά και την ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων. Αφήστε το παιδί σας, να ντυθεί ή να φάει μόνο του όταν είναι σε μικρή ηλικία. Αργότερα, αφήστε το να ψωνίσει κάτι για το σπίτι ή να στρώσει μόνο του το κρεβάτι.

Θέστε προβληματισμούς

Όταν το παιδί ζητάει από τους γονείς να του λύσουν ένα πρόβλημα, η φυσική αντίδραση των γονέων είναι να του εξηγήσουν ή να το καθοδηγήσουν. Αντιθέτως, θα μπορούσατε να θέσετε ερωτήσεις εσείς πίσω στο παιδί σας οι οποίες θα το προβληματίσουν. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να σκεφτεί το ίδιο για το συγκεκριμένο πρόβλημα και να βρει εκείνο λύσεις.

Δώστε έμφαση στα συναισθήματά του

Μάθετε στο παιδί σας ότι η αναγνώριση και η έκφραση του συναισθήματός του είναι πολύ σημαντική και μπορεί να το βοηθήσει να αντιλαμβάνεται καλύτερα αυτό που βιώνει. Ενημερώστε το ότι όλοι νιώθουμε όλα τα συναισθήματα και δεν είναι κακό να νιώθει άγχος, ζήλεια ή λύπη.

Δείξτε κατανόηση στα λάθη τους

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις σκέψεις “άσπρο-μαύρο”. Το παιδί αν δεν επιτύχει, δε σημαίνει αυτόματα ότι έχει αποτύχει. Η σκέψη αυτή μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στο να αποφεύγουν να κάνουν λάθη, γεγονός που τους δημιουργεί έντονο στρες. Μάθετε στο παιδί σας ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και ότι μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε.

Μάθετε στο παιδί τη σημασία της αυτοφροντίδας

Ενθαρρύνετε το παιδί να υιοθετεί σωστές συνήθειες διατροφής, άσκησης και ύπνου αλλά και να βρίσκει χρόνο για να διασκεδάζει και να εμπλέκεται σε δραστηριότητες που απολαμβάνει. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην ισορροπία του παιδιού και στην καλύτερη αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων.

Ψυχολόγος

Πετροπούλου Ιωάννα

Πετροπούλου Ιωάννα

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση