Επιλογή με «Πράσινο»: Νέες επαγγελματικές διέξοδοι!

Μπορεί να σχετιστεί η επαγγελματική διαδρομή σου με την κλιματική αλλαγή; Ζούμε σε μία εποχή που η οικολογία και το περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει αλλαγές στην αγορά εργασίας εισάγοντας ή οδηγώντας σε άνθηση επαγγελμάτων με έντονο πράσινο χαρακτήρα και νέες επαγγελματικές προοπτικές απαιτώντας προσαρμοστικές ικανότητες.

Θέλεις να ασχοληθείς με το περιβάλλον, έχεις υψηλή οικολογική συνείδηση; Η επιλογή πράσινων επαγγελμάτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική επιλογή για σένα.  Στο Κέντρο «Εξέλιξη» στα πλαίσια του Επαγγελματικού Προσανατολισμού λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις νέες εξελίξεις και τις επαγγελματικές διεξόδους που επιφέρει κάθε επαγγελματική κατεύθυνση.

Παραδείγματα τέτοιων επαγγελμάτων είναι οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος, γεωλόγοι, σχεδιαστές «έξυπνων» πόλεων ή σπιτιών αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως νομικοί για θέματα οικολογικής προστασίας, σύμβουλοι βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Η στροφή προς τέτοιου είδους επαγγέλματα απαιτεί από σένα αυτογνωσία, ευαισθησία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, προσωπική αναζήτηση- διερεύνηση των «πράσινων» επαγγελμάτων και της βιωσιμότητας τους και τέλος ανάληψη δράσης από μέρους σου αναπτύσσοντας δεξιότητες οικολογίας.

Πρακτικά όμως πώς θα γίνει αυτό; Είναι μία συνεχής διαδικασία, μία Πράσινη Σταδιοδρομία, κατά την οποία :

  • αναπτύσσεις αξίες, προσωπικές και επαγγελματικές->, σεβασμός στο περιβάλλον, ευαισθησία και υπευθυνότητα στο οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα.
  • προσαρμόζεσαι στα ενδιαφέροντα σου-> διερεύνηση επαγγελμάτων, επιλογή των πιο ελκυστικών και σύνδεση με βιωσιμότητα.
  • καλλιεργείς δεξιότητες-> πράσινες δεξιότητες, δεκτικότητα και αποδοχή προκλήσεων
  • θέτεις στόχους-> νέα πορεία συνυφασμένη με τον ευμετάβλητο χαρακτήρα της εποχής, αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής με τα κατάλληλα μέσα.

Τα άτομα που αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτήν την νέα τάση χρειάζεται να δράσουν. Η Απόφαση αυτή σχετίζεται με τη συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικές δράσεις, και σε προγράμματα Αγωγής και Σταδιοδρομίας. Η φύση εκπαιδεύει με στόχο το μέλλον και τη βιωσιμότητα. Οι επιλογές του καθενός σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο καλό είναι να προωθούν το σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, καθώς χρειάζεται  και αναθεώρηση της μέχρι τώρα στάσης ζωής πχ στροφή στην ανακύκλωση, αντίδραση στη fast fashion μόδα.

Οπότε τι μένει ουσιαστικά; Να ακολουθήσεις το μονοπάτι, να αποκτήσεις την εμπειρία και έπειτα να δοκιμάσεις. Ο εθελοντισμός είναι η αρχή για να εμπλακείς ενεργά σε ένα πράσινο κόσμο λαμβάνοντας θέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και συμμετέχοντας σε δράσεις.  Δοκίμασε να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου ακολουθώντας ένα πιο φυσικό στυλ και επιδίωξε βιώσιμες επιλογές.

 

Όλα αυτά μπορείς να τα δεις στον αναλυτικό οδηγό του ΕΟΠΠΕΠ που περιλαμβάνει και εργαλεία αυτοαξιολόγησης για να διερευνήσεις τον εαυτό σου. Στο Κέντρο «Εξέλιξη» παρέχουμε Επαγγελματικό Προσανατολισμό αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς εργασίας προωθώντας και μελλοντικές επαγγελματικές κατευθύνσεις που σέβονται το περιβάλλον και το μέλλον!

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση