Η συμβολή των παραμυθιών στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών

Νεράιδες, πριγκίπισσες, μαγεμένοι δράκοι, φανταστικοί δρόμοι και υπερδυνάμεις δημιουργούν το διασκεδαστικό κόσμο των παραμυθιών που αποτελούν από τις καλύτερες ασχολίες των μικρών μας φίλων. Η ανάγνωση των παραμυθιών στα παιδιά εκτός από ψυχαγωγικό ρόλο , διαδραματίζει και σπουδαίο διδακτικό μέσο.  Ο κόσμος των παραμυθιών επιδρά θετικά στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, διότι διεγείρει την σκέψη τους , τους προκαλεί να αναζητήσουν λύσεις και να αναμένουν το τέλος κάθε γεγονότος. Επίσης, αποτελούν ιδανικό μέσο για την αλληλεπίδραση γονιού και παιδιού.

 

Η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάγνωση των παραμυθιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλύτερη πρόσληψη των παραμυθιών. Είναι σημαντικό το παιδί πριν την ανάγνωση ενός παραμυθιού να έχει ξεκουραστεί και να είναι ήρεμο, χρήσιμο θα ήταν να απομακρυνθούν όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα , όπως η τηλεόραση.  Ξεκινήστε από το εξώφυλλο του παραμυθιού  και ζητήστε από το παιδί σας να προβλέψει  : ποιος θα είναι ο ήρωας της ιστορίας- πού διαδραματίζεται η ιστορία. Προσπαθήστε να εντάξετε και το παιδί στην ιστορία με τη διατύπωση ερωτήσεων που αφορούν προσωπικές του εμπειρίες , (π.χ. εσύ έχεις ταξιδέψει με τρένο ποτέ ;). Έπειτα εφόσον το παιδί είναι σε κατάλληλη χρονολογική ηλικία μπορείτε να το καλέσετε να αναγνωρίσει γράμματα από το τίτλο του παραμυθιού ή κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης να εντοπίζει συλλαβές και λέξεις που του ζητάτε. Παράλληλα, με την ανάγνωση του παραμυθιού μπορείτε να ενεργοποιείτε τη φαντασία του παιδιού σας με μικρές διακοπές στη διήγηση, ώστε τα παιδιά να δώσουν τη δική τους συνέχεια . Μετά το τέλος της ανάγνωσης μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί με τα παιδιά τις καλύτερες σκηνές του παραμυθιού που διαβάσατε ή να φτιάχνατε ένα διαφορετικό εξώφυλλο για το παραμύθι. Άλλες δραστηριότητες μπορεί να είναι η δραματοποίηση σκηνών και η υπόδυση ηρώων της ιστορίας.

   Δεδομένου ότι ο χρόνος για τους περισσότερους γονείς είναι ελάχιστος , η αφήγηση ενός παραμυθιού μπορεί να αποτελέσει μία πολύ δημιουργική και ποιοτική εμπειρία για τα παιδιά χωρίς να απαιτείται πολύς χρόνος!

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλγος

MA Special Education/B.T.E.C Edexcel 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση