Κολυμπώντας στον ωκεανό των συναισθημάτων

Ένα διαφορετικό καλοκαίρι έχει φτάσει. Είναι στο χέρι μας όμως να το κάνουμε ξεχωριστό και ξέγνοιαστο για τα παιδιά μας. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το πλεονέκτημα του καλοκαιριού για να ενισχύσετε τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού.

Με δημιουργικότητα και με καλοκαιρινή διάθεση , η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων δεν θα είναι τόσο μεγάλη υπόθεση για εσάς.

Εικαστικό παιχνίδι: Μέσω ζωγραφικής και άλλης μορφής χειροτεχνία θα ενισχυθεί η φαντασία του παιδιού και θα ανακαλύψει νέα συναισθήματα.

Μέσω τέχνης το παιδί θα κατανοήσει πτυχές της προσωπικότητας που δεν γνωρίζει και θα μάθει να διαχειρίζεται τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Θεατρικό παιχνίδι: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κούκλες ή μαριονέτες, μέσα από τις οποίες θα μπορούν να εκφράσουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους.

Παιχνίδια μίμησης: παίζοντας αυτό το παιχνίδι, ενισχύονται οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, καθώς μιμούνται τις εκφράσεις του προσώπου και μαθαίνουν να επικοινωνούν και μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Παιχνίδια συγκέντρωσης και μνήμης: Το παιδί καλείται μέσω παιχνιδιών να συγκεντρώσει την προσοχή του σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και προσπαθεί να ανακαλέσει αργότερα τις πληροφορίες που συγκέντρωσε.

Μουσικοθεραπεία: το παιδί μέσω της μουσικής μαθαίνει να χαλαρώνει και ταυτόχρονα να είναι και δημιουργικό. Η μουσική δρα βοηθητικά και καταπραϋντικά  στις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να βιώνει ένα παιδί. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν το παιδί ακούσει ήρεμη μουσική είναι περισσότερο αποδοτικό στις εργασίες που του δίνονται.

Βιβλία στη παραλία: (βιβλιοπροτάσεις) Πως νιώθεις σήμερα; ,Η ανησυχία της Ρούμπι, Γιατί κλαις ;, Τα παπούτσια των άλλων, Η παλέτα των συναισθημάτων, Γιατί είμαστε όλοι ξεχωριστοί; ,

Σεντούκι με χρυσάφια: Διακοσμήστε ένα κουτί και ζητήστε από το παιδί σας να το γεμίσει με πράγματα που τον κάνουν χαρούμενο. Όταν το παιδί σας θα αισθάνεται απογοητευμένο ή θυμωμένο, ενθαρρύνετε τον να καταφύγει στο σεντούκι. Προσφέρει στο παιδί μια ασφαλής ζώνη για να διαφύγει και να ηρεμήσει όταν είναι θυμωμένος.

Messy play: Επιτρέψτε τους να δημιουργήσουν έναν χαμό, καθώς με αυτό το τρόπο ενθαρρύνετε τις καινοτόμες ιδέες των παιδιών. Μητέρες αυτό το καλοκαίρι προσπαθήστε να είστε υπομονετικές με αυτό το μικρό χαμό που πρόκειται να δημιουργήσουν. Ωστόσο μπορείτε να προκαθορίσετε έναν συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι γι΄αυτό το σκοπό.

Ευχόμαστε ένα καλό και δημιουργικό καλοκαίρι !

 

Από τις Ψυχολόγους της διεπιστημονικής ομάδας του κέντρου «Εξέλιξη», στους Μολάους:

Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Κατερίνα Κουλούρη

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση