Κορονοϊός & Αυτοφροντίδα -Παιδιά με ΕΕΑ

Οι ημέρες τις οποίες διανύουμε είναι πρωτόγνωρη για όλους μας. Η πανδημία του Κορονοϊού έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας.  Βρισκόμαστε σε μια συνθήκη «έξω από τα νερά» μας, μέσα στο άγχος και το φόβο για τις επικείμενες εξελίξεις και για όσα πιθανόν να έρθουν. Ταυτόχρονα όμως καλούμαστε από την άλλη πλευρά να συνεχίσουμε την καθημερινότητά μας, να διαχειριστούμε όσα μας συμβαίνουν και να μείνουμε ψύχραιμοι  ώστε να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε στα παιδιά μας για αυτό το θέμα και το τι πρέπει όλοι να κάνουμε ώστε να είμαστε υγιείς.

Το σημαντικότερο που χρειάζονται τα παιδιά είναι οι γονείς τους να είναι καλά. Αυτό τους δίνει το αίσθημα της ασφάλειας που έχουν ανάγκη.

Για να γίνει αυτό οι γονείς καλό θα είναι να ενημερωθείτε για το τι λένε οι εξειδικευμένοι ιατροί για τον ιό, ώστε να κατανοήσετε πρώτα εσείς οι ίδιοι για το τι συμβαίνει και μετέπειτα να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε πιθανές ερωτήσεις των παιδιών.

  • Μιλήστε μαζί τους, ρωτήστε τη γνώμη τους και το πώς αισθάνονται. Εκφράστε και εσείς τα συναισθήματα σας, χωρίς πανικό. Το πιο σημαντικό όπλο μας είναι η επικοινωνία και η αγάπη.
  • Τα παιδιά χρειάζεται να σας νιώσουν δίπλα τους και ίσως είναι η ευκαιρία να έρθουμε όλοι πιο κοντά με τους αγαπημένους μας.
  • Δείξετε και εκπαιδεύστε τα παιδιά που δεν έχουν όλες τις δεξιότητες ανεπτυγμένες, τους τρόπους πρόληψης (πλύσιμο χεριών, να μην ακουμπούν το πρόσωπό τους, να προσέχουν πως βήχουν κοκ). Με αυτό τον τρόπο, θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ότι μπορούν να παραμείνουν υγιή.

Επικοινωνήστε την έννοια της αυτοφροντίδας και τη σημασία της – αγαπάω τον εαυτό μου και τον φροντίζω.

Ας δούμε τα γεγονότα σαν ευκαιρία να κατανοήσουμε το μεγαλύτερο δώρο που έχουμε – τη ζωή μας και το πως μπορούμε να φροντίσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.

Μένουμε Σπίτι

Φροντίζουμε εμάς και τους γύρω μας!

 

Δήμητρα Κλουκίνα

Ψυχολόγος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση