Οικογενειακές Καλοκαιρινές Διακοπές: Σχέση γονέων και παιδιών

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο Αύγουστος πλησιάζει και οι περισσότεροι από εμάς ετοιμάζουν βαλίτσες για τις διακοπές. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία για μια ευνοϊκή συνύπαρξη γονέων και παιδιών. Η λήξη των σχολικών υποχρεώσεων για τα παιδιά και η παύση εργασίας των γονέων, δίνουν την ευκαιρία σε μια μεταξύ τους καθημερινή συναναστροφή για πολλά δρώμενα.

Ο καλός χειρισμός της σχέσης μεταξύ των συζύγων – γονέων είναι η αρχή  σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών.  Αυτό γιατί τα παιδιά μαθαίνουν και καταφέρνουν περισσότερα απ’ ότι βλέπουν να γίνεται στην οικογένεια παρά απ’ όσα οι γονείς απαιτούν απ’ τα παιδιά τους να πράξουν.

Το “μαζί” στις διακοπές μπορεί να δώσει την ευκαιρία στους γονείς να χαλαρώνουν και μέσα από τις αντιδράσεις των παιδιών τους να μπορούν να αρπάξουν την ευκαιρία για μια πιο οργανωμένη επικοινωνία μαζί τους και για μια καλή γνωριμία με τα παιδιά τους.

Η αξία του διαλόγου που γίνεται ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά ανάλογα και με την ηλικία τους τα βοηθάει ώστε να έχουν Σεβασμό και Αξιοποίηση της γνώμης του άλλου. Έτσι το παιδί μπορεί να εκφράζει το συναίσθημά του με αποτέλεσμα την συναισθηματική του ωριμότητα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές με επιτυχία στην επικοινωνία με τα παιδιά και με παράλληλη σύμπνοια στις απόψεις μας ως σύζυγοι, θα επιφέρει σταθερές σχέσεις σ’ όλη την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας. Επίσης εξίσου σημαντικό την περίοδο των διακοπών είναι να είμαστε χαλαροί με τα παιδιά μας γιατί με την συμπεριφορά μας παρέχουμε πρότυπα σ’ αυτά.

Η αξιοποίηση λοιπόν των θερινών διακοπών μας μαθαίνει να αντέχουμε και να υπομένουμε τις απαιτήσεις και τις “άτσαλες” σκέψεις των παιδιών μας και μέσω του διαλόγου και της υπομονής να μπορέσουμε να καταφέρουμε, τόσα που δεν φανταζόμαστε πως μπορούν να επιτευχθούν.

Καρακίτσου Πολυξένη

Κοινωνική λειτουργός.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση