Παιδικά Βιβλία και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια

Δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών όταν αξιοποιούνται σωστά.

To γεγονός πως η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία στη σύγχρονη εποχή, ο γραπτός λόγος και οι δυνατότητες που προσφέρει ο έντυπος λόγος μέσω των βιβλίων δείχνουν πως ένα βιβλίο όχι μόνο δεν έχει χάσει την αξία του, αλλά αποτελεί συνήθεια όλων όσων επιθυμούν να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και την πνευματική τους καλλιέργεια. Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε ποιο βαθμό συμβάλλει η ανάγνωση ενός βιβλίου για ένα παιδί.

Γενικότερα, η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί τρόπο καλλιέργειας ηθικών αξιών, ανάπτυξης της ικανότητας για ορθή χρήση του λεξιλογίου, όξυνσης της κριτικής σκέψης, αλλά και εξάσκησης των μνημονικών δεξιοτήτων. Αν λάβουμε υπόψη μας τα παιδικά αναγνώσματα βλέπουμε ζώα, φυτά ή αντικείμενα να προσωποποιούνται και να παίρνουν τη μορφή ανθρώπου. Η φαντασία αναπτύσσεται, γίγαντες, μάγοι, λύκοι εμφανίζονται και δημιουργείται ένας παραμυθένιος κόσμος. Εκτός όμως από φανταστικούς κόσμους, ένα βιβλίο αναφέρεται και σε πραγματικούς κόσμους. Αποτελεί καθρέφτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε κοινωνία και το ευρύτερο περιβάλλον μας (οικολογικά, κοινωνικά κ.α.). Η παιδική λογοτεχνία αντικατοπτρίζει πολλές φορές τις ψυχές των παιδιών. Μέσα από αυτήν διαφαίνονται πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και αποτελούν έμπνευση για την ενίσχυση των ιδιαίτερων δεξιοτήτων τους, αλλά και έναν τρόπο να παρατηρήσουν διάφορα ζητήματα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κοινωνία μας και να αναλογιστούν πως μπορούν να βοηθήσουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Κινητοποιείστε λοιπόν τα παιδιά σας να διαβάσουν βιβλία. Το γεγονός πως ένα βιβλίο σε ταξιδεύει σε κόσμους που μπορεί να μην έχεις φανταστεί σε οδηγεί να δεις τη ζωή με άλλη ματιά.

Επιπλέον, ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Είναι ευρέως γνωστό πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν έναν ελκυστικό τρόπο ασχολίας για τα παιδιά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το είδος παιχνιδιού διαφέρει από τα παραδοσιακά παιχνίδια τα οποία δυστυχώς αρχίσουν να χάνονται στο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά η σωστή χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο προσωπικής ανάπτυξης. Τα παιχνίδια αυτά διακρίνονται σε ποικίλες κατηγορίες, ανάλογα με τα γούστα του κάθε παιδιού (παιχνίδια λογικής, στρατηγικής, δράσης, τύχης, περιπέτειας κ.α.)

 

Μέσω αυτών των παιχνιδιών τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους και τους δίνεται η δυνατότητα να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν δικές τους ιστορίες. Το γεγονός πως πρόκειται για παιχνίδια, τα οποία ταξιδεύουν τα παιδιά σε άλλους κόσμους, με σχεδόν αληθοφανή εικόνα αποτελεί πόλο έλξης και δημιουργίας. Εκτονώνεται η ενεργητικότητά τους και ψυχαγωγούνται εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιο, την οπτικοακουστική τους ικανότητα και τη φαντασία τους.Πολλές φορές μάλιστα απαλλάσσονται από το άγχος ή τη ρουτίνα της καθημερινότητας και κοινωνικοποιούνται, αφού σε μερικά από αυτά παίζουν ομαδικά με τους συνομήλικους τους.

Βέβαια,οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για το περιεχόμενο των παιχνιδιών αυτών, έτσι ώστε να περιοριστούν πιθανές αρνητικές επιδράσεις. Πάντα πρέπει να τίθεται συμφωνία μεταξύ γονέων και παιδιών, έτσι ώστε να υπάρχει χρονικός περιορισμός.

 

Βιβλιογραφία

https://www.maxmag.gr/eidiki-agogi/thetiki-i-epirroi-video-games-se-paidia-me-eidikes-anagkes/

https://www.maxmag.gr/eidiki-agogi/paidika-vivlia-kathreptis-psychis-paidion-me-anapiries/

 

 

 

Νίκη Ζάβρα

Φιλόλογος

 

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση