Ποιο είναι το μυστικό που θα σας οδηγήσει στην ανατροφή χαρούμενων παιδιών;

  • Πως μπορώ να κάνω το παιδί μου ευτυχισμένο;

Αυτό θα ήταν πιο εύκολο για εσάς, αν είστε έτοιμος/η να ακολουθήσετε και να κάνετε τρόπο ζωής σας τη φιλοσοφία της «Θετικής Ανατροφής».

  • Τι είναι η «Θετική Ανατροφή»;

Με τον όρο «ανατροφή» εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, μεγαλώνουμε και αλληλεπιδρούμε με τα παιδιά μας. Με τον όρο «θετική ανατροφή» εννούμε την ανατροφή των παιδιών με ένα πιο θετικό και ευχάριστο τρόπο τόσο για τους γονείς όσο και για τα ίδια τα παιδιά. Η «Θετική Ανατροφή» αποτελείται απο 5 βασικές αρχές.

  • Ποιες είναι οι 5 βασικές αρχές της «Θετικής Ανατροφής»;

α) Η σύνδεση

β) Ο σεβασμός

γ) Η προληπτική παρέμβαση

δ) Η καθοδήγηση με κατανόηση και

ε) Η θετική πειθαρχία

  • Τι είναι η θετική πειθαρχία;

Πολλές φορές  οι γονείς λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν και της συνεχόμενης προσπάθειας τους να ανταπεξέλθουν σε όλα, νιώθουν ένα αίσθημα κόπωσης και απογοήτευσης με αποτέλεσμα όταν το παιδί παρουσιάζει μια μη επιθυμητή συμπεριφορά να χάνουν εύκολα την υπομονή τους και να δείχνουν θυμό, επιθετικότητα και τιμωρητική στάση απέναντι στα παιδιά. Η «θετική πειθαρχία» λοιπόν αναφέρεται σε μια πιο θετική προσέγγιση των μη επιθυμητών συμπεριφορών, η οποία όχι μόνο δεν φέρνει το παιδί σε δύσκολη θέση, αλλά παρέχει στους γονείς την ευκαιρία για εκμάθηση δεξιοτήτων στα παιδιά.

  • Πως θα πετύχω την «Θετική Πειθαρχία»;

Παρακάτω θα βρεις τα 3 tips που πρέπει να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να πετύχετε την θετική πειθαρχία στην ανατροφή του παιδιού σας:

 

Αναγνωρίστε και αξιολογήστε την ανάγκη που κρύβεται πίσω από την μη επιθυμητή συμπεριφορά.

Αρκετές φορές τα παιδιά εξωτερικεύουν τις ανάγκες τους όχι λεκτικά, αλλά μέσω της συμπεριφοράς τους. Η μη επιθυμητή συμπεριφορά που εσείς βλέπετε είναι σημάδι ότι το παιδί εκείνη τη στιγμή έχει ανάγκη από κάτι ή κάτι το ενοχλεί. Όταν λοιπόν η «κρυμμένη» ανάγκη αξιολογείται και καλύπτεται, τότε είναι πολύ πιθανόν και η «κακή» συμπεριφορά του παιδιού να αντιμετωπιστεί και να εξαφανιστεί. Κάποιες φορές λοιπόν θα αντιληφθείτε ότι είναι εύκολο να αναγνωρίσετε την ανάγκη του παιδιού, όταν για παράδειγμα το βρέφος κλαίει και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι πεινάει και έτσι ταΐζοντας το να ηρεμεί, αλλά άλλες φορές η μη επιθυμητή συμπεριφορά ίσως να δείχνει ότι πρέπει να μπουν κάποια όρια ή ότι θα πρέπει να γίνει η εκμάθηση κάποιων δεξιοτήτων ή ακόμη ότι κάτι συμβαίνει εκτός του πλαισίου του σπιτιού, όπως για παράδειγμα στο σχολείο. Στην τελευταία περίπτωση λοιπόν προσπαθήστε να διερευνήσετε τι είναι αυτό που συμβαίνει εκτός του σπιτιού και που προκαλεί τη μη επιθυμητή συμπεριφορά.

Προσπαθήστε να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και το παιδί.

Πριν αντιδράσετε παρορμητικά και με θυμό στην συμπεριφορά του παιδιού, πάρτε λίγο το χρόνο σας να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και έτσι να είστε σε θέση να απευθυνθείτε στο παιδί με ηρεμία και να του δώσετε να καταλάβει ποια είναι η μη επιθυμητή συμπεριφορά που εκδήλωσε και γιατί αυτή δεν σας άρεσε. Έπειτα δώστε λίγο χρόνο και χώρο και στο παιδί να ηρεμήσει. Αυτό ίσως σας βοηθήσει να κάνετε έπειτα έναν παραγωγικό διάλογο.

Διδάξτε στο παιδί πως να επιλύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Τα παιδία που είναι μικρότερα της ηλικίας των 4-5 ετών δεν είναι σε θέση να μπορούν να αντιληφθούν τα προβλήματα και έτσι να προβούν στην αντιμετώπιση τους. Στην περίπτωση αυτή εσείς μπορείτε να δείξε στο παιδί σας, πως ένα πρόβλημα λύνεται αποτελώντας το ζωντανό παράδειγμα. Όταν το παιδί βρίσκεται σε ηλικία 5 ετών και άνω μπορείτε να αρχίσετε να του μαθαίνετε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων θέτοντας ερωτήματα όπως, «Τι είναι αυτό που προκάλεσε τη συμπεριφορά σου αυτή;», «Πως ένιωσες;», «Πως θα το αντιμετωπίσεις την επόμενη φορά που κάτι παρόμοιο θα συμβεί;» κτλ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alexander, J. J. & Sandahl, I. D. (2017). Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο ( Σ. Κλούρας, Μετ.). Διόπτρα.

Βουλουμάνου Ελένη-Ρηγίνα. Ψυχολόγος.

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση