Προβολικές δοκιμασίες CAT-TAT: Χρήσιμα Εργαλεία τόσο για την αξιολογητική όσο και για τη θεραπευτική διαδικασία

Προβολικές δοκιμασίες CATTAT: Χρήσιμα Εργαλεία τόσο για την αξιολογητική όσο και για τη θεραπευτική διαδικασία.

Τι είναι το CAT και το TAT;

Το Thematic Apperception test και το Children’ s Apperception test ανήκουν στην κατηγορία των προβολικών εργαλείων. Το παιδί, ο έφηβος και ο ενήλικας μέσα από τα συγκεκριμένα τεστ προβάλλουν τον εαυτό τους, ό,τι αισθάνονται, σκέφτονται και επιθυμούν. Παράλληλα, έχουν τη βάση τους σε ψυχοδυναμικές θεωρίες και δίνουν έμφαση στους Μηχανισμούς Άμυνας του Εγώ.

Πόσο διαρκούν και ποια είναι η διαδικασία;

Η χορήγησή τους διαρκεί περίπου μιάμιση έως δύο ώρες. Αρχικά, οι κάρτες απεικονίζουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες. Ο ψυχολόγος χορηγεί στο άτομο ένα ορισμένο σύνολο καρτών, του δίνει τις οδηγίες και το άτομο βάσει εικόνας πλάθει μία δική του ιστορία για κάθε κάρτα. Ουσιαστικά, προβάλλει στην εικόνα κάτι δικό του. Την ίδια στιγμή, ο ψυχολόγος καταγράφει τις ιστορίες και στη συνέχεια προβαίνει στην ανάλυση, την ερμηνεία των ιστοριών και τέλος στην αναφορά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους και γιατί να επιλέξω τη χορήγησή τους;

  • Βοηθούν να φανούν στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου, πώς διαχειρίζεται το άγχος του, καθώς και ποιους μηχανισμούς άμυνας χρησιμοποιεί.
  • Είναι μη κατευθυντικά εργαλεία που αφήνουν τη φαντασία του ατόμου ελεύθερη χωρίς περιορισμούς.
  • Φέρνουν στο φως σκέψεις, συναισθήματα, ανησυχίες, επιθυμίες ή συγκρούσεις που ορισμένες φορές και το ίδιο το άτομο δεν είναι γνώστης αυτών.
  • Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις.

Το προσωπικό του Κέντρου Εξέλιξη δε σταματά να εκπαιδεύεται. Διαθέτει πλήθος εργαλείων και είναι πάντα σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε παιδιού, εφήβου και της οικογένειάς τους.

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση