Πώς διατηρούμε την ψυχική ηρεμία των παιδιών μας εν μέσω κορωνοϊού;

Ο κορωνοϊός, απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει, διαταράσσοντας την καθημερινότητα, μεταβάλλοντας τις οικογενειακές ισορροπίες και προκαλώντας αισθήματα ανησυχίας και αβεβαιότητας που ενδεχομένως να βρουν αποδέκτες τα παιδιά. Το βασικό μέλημα όλων των γονέων είναι η αγωνία να μην μεταδώσουν τέτοιου είδους αισθήματα στα παιδιά τους. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ψυχική ηρεμία των παιδιών μας;

  1. Αρχικά, προστατεύουμε τα παιδιά μας από την υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις, εικόνες και πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό, καθώς και την απευθείας έκθεση στη ροή των ειδήσεων σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.
  2. Ωστόσο, είναι αναγκαίο να ενημερώνουμε και να εξηγούμε στα παιδιά με σύντομο τρόπο τις πραγματικές εξελίξεις των γεγονότων. Πάντα προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε κατάλληλη γλώσσα και ύφος, να είμαστε ειλικρινείς και να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τη νοητική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού μας. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τους επιστημονικούς όρους και να βεβαιωνόμαστε ότι έχουν καταλάβει αυτό που θέλουμε να τους επικοινωνήσουμε.
  3. Για να κρατήσουμε τα παιδιά μας ενεργητικά, μεριμνούμε για την παροχή ερεθισμάτων για παιχνίδι και δημιουργικές δραστηριότητες. Προσπαθούμε να καλλιεργούμε την φαντασία τους και να διατηρήσουμε την επαφή μας μαζί τους, συμμετέχοντας σε οικογενειακά παιχνίδια.
  4. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε χώρο στα παιδιά μας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Κατανοούμε ότι πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να κουραστούν και προσπαθούμε να τα ενθαρρύνουμε και να τα καθησυχάσουμε, προσφέροντάς τους μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον.
  5. Ακολουθούμε μια νέα καθημερινή ρουτίνα, διατηρώντας ένα πρόγραμμα που δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και του ελέγχου.
  6. Διατηρούμε το κοινωνικό δίκτυο των παιδιών, χρησιμοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως μέσω τηλεφώνου, βιντεοκλήσεων κλπ.
  7. Εξασφαλίζουμε για τα παιδιά μας ανάλογα με το ηλικιακό τους επίπεδο ισορροπημένη διατροφή, καλή υγιεινή ύπνου και φυσική δραστηριότητα.
  8. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελούμε τη δική μας σωματική και ψυχική ισορροπία, καθώς ως γονείς αποτελούμε πρότυπα μίμησης για τα παιδιά μας. Προσπαθούμε λοιπόν, να εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω, ώστε τα παιδιά μας να ακολουθήσουν.

Δουρίδα Ελένη

Ψυχολόγος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση