Πώς η Μοντεσσοριανή Προσέγγιση βοηθά στην Ανάπτυξη των Παιδιών;

Πώς η Μοντεσσοριανή Προσέγγιση βοηθά στην Ανάπτυξη των Παιδιών;

  • Επιθυμείτε να γνωρίσετε τη Μοντεσσοριανή Προσέγγιση;
  • Πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη των παιδιών;

Τι χρειάζεται ένα παιδί για να μάθει;

Η μάθηση μέσω του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα βοηθητική για τα παιδιά, καθώς έρχονται σε επαφή με αγαπημένες τους δραστηριότητες και αποκτούν τη νέα γνώση αβίαστα και εύκολα. Σημαντική είναι η ύπαρξη των παρακάτω συνθηκών:

  • Προετοιμασμένο περιβάλλον

Η παρουσίαση παιχνιδιών ξεκινά στην πραγματικότητα με το πώς είναι τακτοποιημένα τα αντικείμενα στο δωμάτιο. Οι περιορισμένες επιλογές σε έναν οργανωμένο χώρο προάγουν τη συγκέντρωση, την περιέργεια και την ανεξαρτησία. Οι λιγότερες επιλογές δημιουργούν επίσης ευκαιρίες για πιο ανεξάρτητο παιχνίδι και δημιουργικότητα.

  • Παροχή ερεθισμάτων

Αφού προετοιμάσετε το περιβάλλον, το επόμενο βήμα είναι να παρουσιάσετε επίσημα στο παιδί κάθε νέο παιχνίδι. Όταν δείχνετε για παράδειγμα πώς να φτιάξει ένα παζλ, οι κινήσεις σας να είναι αργές, αφαιρείτε ένα-ένα κομμάτι παζλ και το τοποθετείτε στη μια πλευρά του τραπεζιού. Καθώς τα αφαιρείτε, λέτε λίγες ή καθόλου λέξεις. Ο εγκέφαλος του παιδιού σας δουλεύει σκληρά για να συγκεντρωθεί σε ένα πράγμα τη φορά, γι’ αυτό βοηθήστε το να επικεντρωθεί στα χέρια σας λέγοντας όσο το δυνατόν λιγότερα ενώ εσείς του δείχνετε πώς να φτιάξει το παζλ.

Στη συνέχεια, το παιδί έχει την σειρά του και εσείς είσαστε δίπλα και παρατηρείτε. Προσπαθήστε να μην επεμβαίνετέ στην πρώτη δυσκολία που θα βρει. Αντίθετα, περιμένετε και προτείνετε μια νέα κατεύθυνση εάν φαίνεται ότι χρειάζεται ενθάρρυνση. Για παράδειγμα, «Αναρωτιέμαι αν…» ή «μπορεί να βοηθήσει αν προσπαθήσεις…». Δίνοντας στο παιδί σας χώρο για εξερεύνηση (με κάποια ανακατεύθυνση, εάν χρειάζεται) τότε ακολουθείτε μια από την βασικότερη μοντεσσοριανή αρχή.

  • Αυτονομία στη μάθηση

Το παιχνίδι μπορεί να έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό και αυτό να παρουσιάσετε. Αλλά ο επιδιωκόμενος σκοπός ενός αντικειμένου είναι μόνο η αρχή των δυνατοτήτων εκμάθησής του. Μην εκπλαγείτε και μην το διακόψετε αν το παιδί σας βρει έναν εντελώς νέο τρόπο να παίζει. Αρκεί να μην προκαλέσει ζημιά είτε στο παιχνίδι είτε στο περιβάλλον.

  

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων βασισμένο στις αρχές της Μοντεσσοριανής Παιδαγωγικής, το οποίο θα αξιοποιεί την πολυαισθητηριακή διδασκαλία και ταυτόχρονα θα ακολουθεί τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών.

Αν θέλετε κι εσείς να προσφέρετε αυτή την εμπειρία μάθησης στα παιδιά σας, δηλώστε συμμετοχή στο Πρωινό και Απογευματινό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στο τηλέφωνο: 27310- 81050 ή στη φόρμα: https://bit.ly/3DrInSX

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη

Λεωνίδου 1, Σπάρτη Λακωνίας, Τηλ. 27310 81050 /6978733472

Υποκάταστημα: Λεωνίδου 40, Τηλ.27310 82009

Κεντρικό Υποκατάστημα Μολάων

Πλησίον Παιδικού Σταθμού: Τηλ. 27320 23421

Site: www.kentro-exelixi.gr

E-mail: [email protected]

Fb: Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου Εξέλιξη

Instagram: kentro_exelixi

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2732023421

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση