ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η προσχολική ηλικία αφορά στο διάστημα από το 3ο έτος έως το 6ο έτος του παιδιού. Το διάστημα αυτό, είναι εκείνο με τις πιο ραγδαίες αλλαγές στο γλωσσικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού και, αυτό που συνήθως θα μας φέρει σε επαφή με κάποιο ειδικό κυρίως Λόγο/τη για αξιολόγηση λόγου και ομιλίας.

Αρχικά, τα γλωσσικά επιτεύγματα αυτής της ηλικίας είναι:

  • Άρθρωση: Η προφορά φθόγγων βελτιώνεται ταχύτατα μεταξύ 3 και 3;5 ετών.
  • Λεξιλόγιο: Στο 6ο έτος το παιδί χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 2.500 λέξεις.
  • Γραμματική δομή: Στο 4ο έτος το παιδί μπορεί και εφαρμόζει τους βασικούς γραμματικούς κανόνες (π.χ. ουσιαστικό σε πληθυντικό – ρήμα και επίθετο σε πληθυντικό). Τα δε γραμματικά λάθη του νηπίου είναι λάθη που προκύπτουν από «υπεργενίκευση» των γραμματικών κανόνων που εξάγει από την εμπειρία του (γυναικείο – αντρίκειο).
  • Μήκος προτάσεων: Γύρω στο 4ο έτος το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί πλήρεις προτάσεις κατά το πρότυπο των προτάσεων των ενηλίκων.

Από την άλλη μεριά οι ατέλειες του λόγου του νηπίου είναι ότι χρησιμοποιείται για να εκφράσει επιθυμίες ανάγκες και προθέσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σκέψεις και τα σχόλια του άλλου. Ο Piaget έχει περιγράψει 3 μορφές εγωκεντρικού λόγου:

  • Την επανάληψη. Το νήπιο επαναλαμβάνει τις λέξεις κάποιου άλλου.
  • Το μονόλογο. Το νήπιο μιλά, αν και δεν είναι παρών άλλος στον οποίο θα μπορούσε να απευθύνεται.
  • Το συλλογικό μονόλογο. Παιδιά που βρίσκονται στον ίδιο χώρο μιλούν κανονικά, χωρίς να απευθύνονται το ένα στο άλλο και χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν γίνονται κατανοητά.

Ο εγωκεντρικός λόγος εμφανίζεται ως μορφή ελεύθερου παιχνιδιού και ως τρόπος άσκησης της γλώσσας.

Οι μεγάλες αποκλίσεις, θεραπευτικά μιλώντας, μας παραπέμπουν σε τυχόν καθυστέρηση λόγου. Πάντα όμως λαμβάνουμε υπόψη μας ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης και διαφορετικά δυνατά σημεία. Έτσι λοιπόν απευθυνόμαστε στους σωστούς ειδικούς για να μας λύσουν τις απορίες, να αξιολογήσουν σωστά το παιδί και να μας δώσουν εξατομικευμένες στρατηγικές παρέμβασης, αν τυχόν χρειάζονται.

 

Στο Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου ‘Εξέλιξη΄ σύντομα θα γίνει μια ομιλία αποκλειστικά για αυτές τις ηλικίες, για να λύσουμε απορίες και να δώσουμε χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για τα παιδιά σας.

Σας ευχαριστώ,

Τραγά Ελένη,

Λογοθεραπεύτρια Απόφοιτος Α.Τ.Ε.Ι Πατρών, Πιστοποιημένη Επιμορφώτρια ‘Ψυχοπαιδαγωγικής και Συμβουλευτικής’ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση