Το παιδί μου στο νήπιο!

΄΄Το παιδί μου μεγαλώνει ….Σαν πέρυσι θυμάμαι την πρώτη μέρα στο σχολείο…στο νηπιαγωγείο…Μα πως πέρασε έτσι  ένας ολόκληρος χρόνος ! Και τώρα να μαστε στο νήπιο. Γίναμε πέντε ετών και βλέπω βιντεάκια του από τα πρώτα της γενέθλια ! Που ήταν τόσο μικρή και άργησε να μιλήσει..Μα πόσο γρήγορα μεγαλώνουν , πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο λόγος τους! Θυμάμαι ούτε το όνομα της καλά καλά δε μπορούσε να προφέρει και τώρα δε σταματάει να μιλά….΄΄

Αυτά ήταν τα λόγια μιας μητέρας που ήταν αγχωμένη αρκετά με την ανάπτυξη του λόγου της μικρής της δεδομένου ότι υπήρχε κληρονομικότητα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον  και θέλησε να ζητήσει τη συμβουλή μιας ειδικού.

  • Τι γίνεται στην ηλικία των πέντε ετών;

Και τώρα η μικρή της είναι πέντε ετών…. Είναι η ηλικία αυτή που το παιδί έχει διαμορφώσει το λόγο του. Το φωνολογικό της σύστημα έχει διαμορφωθεί όχι όμως ολοκληρωθεί! Γιατί σε αυτή την ηλικία περιμένουμε να έχουν κατακτηθεί τα περισσότερα φωνήματα εκτός από το φώνημα ρ που κατακτάται  λίγο αργότερα. Σε αντιληπτικό επίπεδο αντιλαμβάνεται όλες τις χρονικές και χωρικές έννοιες ( πριν τώρα μετά), ( πάνω μέσα έξω δίπλα),  είναι σε θέση να δημιουργήσει μία ιστορία με εικόνες που να έχει αρχή μέση και τέλος, γνωρίζει τις ποσοτικές έννοιες, αντιλαμβάνεται την περιγραφή ενός προσώπου,  μπορεί να κατανοήσει σύνθετες εντολές.

  • Tι συμβαίνει σε εκφραστικό επίπεδο;

Σε εκφραστικό επίπεδο όλα είναι περισσότερα! Το παιδί είναι σε θέση να αναδιηγηθεί ιστορίες ή γεγονότα που συνέβησαν στο σχολείο με χρήση ερωτήσεων ή και χωρίς,  χρησιμοποιεί ολοκληρωμένες προτάσεις με νόημα, περιγράφει σωστά μία διαδικασία με σωστή χρονολογική σειρά, δίνει ορισμούς απλών εννοιών καθημερινών, είναι σε θεση να επεξηγεί κάτι το οποίο δεν καταλάβαμε , απαντάει λογικά σε ερωτήσεις του γιατί ή του πότε, γνωρίζει τα σχήματα και τα χρώματα ,  κατηγοριοποιεί έννοιες , ονοματίζει εικόνες , λέει ιστορίες και παραμύθια, τραγουδάκια που μαθαίνει στο σχολείο, είναι σε θέση να εκφράζει τη γνώμη του .

Και τώρα η μητέρα της  πόσο πολύ χαίρεται  που η μικρή της δε σταματά να μιλά…!Που γυρίζει  κάθε μέρα από το νήπιο κι έχει τόσα πολλά να της πει κι άλλα τόσα να της δείξει….που το άγχος της  έχει αντικατασταθεί με άλλα άγχη όπως αν θα είναι καλό παιδί κι αν  θα συμπεριφέρεται όμορφα στα υπόλοιπα παιδάκια…

 

Η Λογοθεραπεύτρια

Μπούγα Παναγιώτα

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση