Το παιχνίδι ως κώδικας επικοινωνίας…. ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδί να παίξει τα προβλήματα του παρά να τα συζητήσει. Τι σημαίνει αυτό; Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικές, μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα στη συμπεριφορά και δυσκολίες στη ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιδιά τα οποία δυσκολεύονται να εκφραστούν προφορικά και δίνουν την εικόνα ενός συνεσταλμένου και ντροπαλού παιδιού. Το παιχνίδι λοιπόν έρχεται ως μια εναλλακτική μορφή επικοινωνίας σε τέτοιες περιπτώσεις.
Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα μέσα στο θεραπευτικό χώρο, ένα ασφαλές περιβάλλον, που μετατρέπεται σε μια εναλλακτική πραγματικότητα για το παιδί. Εκεί το παιχνίδι αποκτά μια συμβολική διάσταση, το παιδί μπορεί να είναι ο εαυτός του, λαμβάνει συναισθηματική υποστήριξη και αποδοχή για να εκφράσει τα συναισθήματά του ελεύθερα, και με τη βοήθεια του θεραπευτή να τα διερευνήσει. Η παιγνιοθεραπεία συμβάλλει στην απελευθέρωση από αρνητικές εμπειρίες και συναισθήματα που μπλοκάρουν την εξέλιξη του και στην ανακάλυψη και απόκτηση νέων τρόπων συμπεριφοράς και σκέψης, που επιτρέπουν στα παιδιά να αντιμετωπίζουν καλύτερα την καθημερινή τους ζωή.
Το παιχνίδι ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ως μέθοδος ψυχοθεραπείας από τις αρχές του 19ου αιώνα και σύντομα αναδείχθηκε ως η πιο δημοφιλής προσέγγιση ψυχοθεραπείας παιδιών. Η παιγνιοθεραπεία λειτουργεί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Σύμφωνα με έρευνες, η ομαδική θεραπεία επιδρά θετικά στην αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Η ομάδα αποτελεί ιδανικό μέρος για την καλλιέργεια των διαπροσωπικών ικανοτήτων, ειδικά για τα παιδιά που για κάποιον λόγο δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες.
Η εφαρμογή της Παιγνιοθεραπείας σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όπως:
- Επιλεκτική Αλαλία
- Επιθετικότητα, θυμός
- Κακοποιημένα παιδιά ή έχουν γίνει μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας
- Τραύμα, Διαζύγιο, Πένθος, Φοβίες
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADD / ADHD).
- Διαταραχή Αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ)
- Παιδικό άγχος,
- Εσωτερική εσωστρέφεια, Μοναχικό παιδί
- Χρόνια ή σοβαρή ασθένεια
Τι μπορεί να περιλαμβάνει η Παιγνιοθεραπεία;
Στις συνεδρίες ο θεραπευτής οφείλει να έχει μια πλούσια εργαλειοθήκη στη διάθεση του από την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα παιχνίδια (μικρές φιγούρες ζώων, άμμο, μουσικά όργανα, κούκλες, πηλό, βιβλία και υλικά για χειροτεχνίες).
Ποια είναι κάποια από τα οφέλη που θα λάβει το παιδί σας από τη Παιγνιοθεραπεία;
- Η ικανότητα επεξεργασίας συναισθημάτων που μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν με άλλους τρόπους και η εκμάθηση τρόπων διαχείρισης τους.
- Η μείωση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών και η αύξηση του αυτό- ελέγχου.
- Ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και της δημιουργικής σκέψης.
- Βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της ικανότητας σεβασμού και αποδοχής των άλλων.
- Ενδυνάμωση των δεσμών με τα μέλη της οικογένειας.
- Ενίσχυση Ψυχικής Ανθεκτικότητας και αυτοπεποίθησης.
“Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε μια ώρα παιχνιδιού από ότι μέσα σε ένα χρόνο συζήτησης.”
Πλάτωνας, 427-347 π.Χ.
Κουλούρη Κατερίνα, Ψυχολόγος BSc
Βιβλιογραφία:
Χανιωτάκη, Α. (2018). Το παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης στην προσχολική ηλικία.